Červnové čtení

O sušených hruškách

Červnové čtení Akční výrobek

Při psaní titulku pro červnové čtení o sušených hruškách se mi v mysli vytanul obraz ze sušárny, kdy asi v roce 2009 moje mamka. tchýně, tchán a sousedka se mnou krájeli první hrušky na sušení. Seděli na lavicích podél stěny přípravny ovoce a krájeli hrušky na měsíčky do kýblů a já jsem ty nakrájené hrušky rovnala na síta do sušárny. Povídali jsme si u toho a práce nás bavila. Na způsobu přípravy hrušek k sušení se do dnešnch dní nic nezměnilo. Stále je v sušárně krájíme ručně a sedíme u toho na stejných lavicích. Jen moje mamka, tchýně ani tchán už mi tam nepomahají. Dnes jsou zde se mnou zaměstnanci. Parta je ale dobrá a leccos se u toho probere. Většinou teda vaříme, protože to nás ženy baví :)

Trouvnu si říct, že naše sušené hrušky jsou na trhu se sušeným ovocem originální a nikdo jiný je takové neprodává. Za ta léta, kdy se práci sušení ovoce věnuji, jsem si vyzkoušela různé odrůdy a dnes již vím, které hrušky a v jakém stupni zralosti kdy sušit, ze kterých se dají uvařit dobrá hrušková povidla, které se naopak hodí usušit na hruškovou pracharandu. O té si povíme zase příště.

Sušené hrušky spolu s klivkou velkoplodou používám k doslazení našeho müsli. Sušené hrušky najdete v našem mixu ovoce nebo v Kubově mlsu. A také je třeba zmínit sušené hrušky v čokoládě. 

Nakonec bych ještě zde ráda uvedla, že sušené hrušky si od nás rády kupují pekařky valašských frgálů, protože pravá hrušková náplň na frgály je ze sušených hrušek.