Dubnové čtení

Sušené švestky česká tradice

Dubnové čtení Akční výrobek

Sušené švestky jsme sušili hned po višních a jablcích. Je to u nás vždy pěkné období, protože sušíme jen vyzrálé sezonní švestky ze sadů, takže se jich od konce srpna do půlky října snažíme nasušit co nejvíc, aby bylo celý rok co prodávat. V tom je naše přednost, že u našeho sušeného ovoce známe původ plodů, ze kterých jsou sadů, kdo je vypěstoval a to u každé várky. Bereme asi od 3-4 pěstitelů na Moravě, jak jim švestky postupně dozrávají. V sušárně je nás vždy víc 4-7 ženských, které sedí jedna vedle druhé a ručně švestky loupou od pecky. Jedna z nich pak rovná na síta sušárny. Švestky se suší cca 48-52 hodin. Je to delší proces, protože mají víc vody než jiné druhy ovoce. No a na Vánoce je to prakticky nejprodávanější produkt, protože u nás je tradice vánočních omáček a cukroví, kde sušené švestky nesmí chybět. Pak samozřejmě jsou takoví z Vás, kdo jedí sušené švestky celoročně, jako můj manžel, přidávají si je do kaší atd.

Švestky jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, doporučují se konzumovat při různých léčbách. Mají příznivý vliv na vyprazdňování. Prostě taková česká švestka umí divy. Zdůrazňuji česká švestka. Na trhu se prodávají různé dovozové varianty, ty ale neobsahují to, co naše zde vypěstované švestky.