Makový koláč

s jablky

Makový koláč Akční výrobek

Na kulatou formu o průměru cca 22cm nebo na menší plech na těsto potřebujeme:

1 vejce

100g cukru

1 vanilkový cukr

100ml oleje

100ml mléka

2 střední jablka nastrouhat nahrubo

skořice mletá

100g máku mletého

100g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

Všechny ingredience postupně zamícháme za sebou, tak jak píši. Formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 40 minut. Můžeme vyzkoušet špejlí, zda je těsto propečené a i poznáme, že povrch těsta zezlátne.

Makový koláč obsahuje minimum mouky, je tedy vlhký a nenaskočí tolik. 

Podávat můžeme se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem třeba jahodami. Přidáním bílkoviny docílíme, že se cukry i fruktoza rychleji odbourají a tělo si cukry neukládá. 

Takto vyvážený dezert je i zdravý :)