Meruňkový extra džem

Meruňkový extra džem

Vůně meruňky je jedinečná

270 g Cena: 73 Kč ks

Složení

meruňky ČR, cukr, želírující látky (pektin), na 100g výrobku bylo použito 80g ovoce

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Není nad meruňkový džem , který je typický pro naši oblast. Je rovněž vyroben jen z meruněk ze sadů. Přidáváme pouze pektin a cukr. 100g džemu obsahuje 80g ovoce, 16 g cukru a 4 g pektinu. Džem má pikantní chuť a je výborný na pečivo a i do moučníků. Lehce se roztírá.

Domácí koblihy mé babičky

Švestková povidla v koblize

Domácí koblihy mé babičky

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic

500 g polohrubé mouky

sůl - lžíčka

2 lžíce rumu

2 žloutky

4 lžíce řepkového oleje

Recept na tradiční masopustní koblihy je od mé babičky, se kterou jsem je každý rok připravovala na masopust. Dnes je již připravuji s mojí dcerou, které jsem recept v rodině předala. Jde tedy o náš rodinný vyzkoušený recept, který zaručuje, že se koblihy vždy povedou a jsou výborné. My jsme si upravili náplň koblih. Plníme je nejraději švestkovými povidly, ale lze použít i jiná povidla či džemy.

Nejprve si připravíme kvásek. Do odměrky nalejeme 250ml mléka, které je ohřáté. Přidáme 2 lžíce cukru a zamícháme. Dále rozdrobíme kostku kvasnic a znovu zamícháme. Necháme kvasnice vykvasit. Zatím si do větší mísy dáme ostatní ingredience.

Jakmile je kvásek hotový, přidáme jej do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo tužší, mouka víc saje, tak přidáme trochu mléka. Po vypracování dáme těsto na cca 20 minut kynout pod utěrku. Po vykynutí vyhazujeme lžící malé kousky těsta. Každý kousek těsta si zpracujeme a do placiček dáváme lžičkou povidla či džem. Následně si nápň zabalíme do těsta. Připravené koblížky smažíme na vyšší pánvi na sádle. Smažíme z obou stran. Po usmažení dáme koblížky na ubrousek okapat. Hotové poprášíme cukrem a můžeme jíst. Dobrou chuť

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Lívance se špaldovou moukou

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Na těsto na lívance budeme potřebovat:

Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic

Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)

                2 vejce

                sůl

                olej - 5 lžic

Tento recept připravuji pro naše děti již mnoho let. Je jednoduchý, vždy se povede a lívance jsou jak peříčko. Navíc s použitím minima cukru a tuku. Recept jsem si vylepšila, že používám špladovou hladkou mouku napůl s polohrubou moukou.

Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něj polévkovou lžíci cukru a kvasnice a necháme vykynout. Do větší mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, olej a vejce. Po vykynutí přidáme i kvásek a vše zamícháme metlou. Těsto se může zdát řídké, ale tak je to dobře. Necháme je 20 minut kynout. Jakmile se na něm tvoří bublínky, můžeme začít smažit. Na rozpálenou pánev dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, které po obou stranách smažíme. Jde to rychle a není potřeba používat ani olej a když, tak jen na potření pánve.

Lívance podáváme nejraději s černorybízovým džemem a zakysanou smetanou. Místo džemu se mouhou použít švestková povidla a místo zakysané smetany jogurt nebo šlehačka. To je již na každém, co má kdo rád. Z celé dávky je cca 40 malých lívanečků, které se dají jíst i zastudena.

Ochutnejte také

Jablečná dárková krabička

Jablečná dárková krabička

Jablko na několik způsobů

149 Kč KOUPIT
Jablečné marokánky

Jablečné marokánky

Jablečná pochoutka bez cukru

44 Kč KOUPIT
Meruńky sušené nesířené

Meruńky sušené nesířené

Opravdová chuť meruňky bez cukru

69 Kč KOUPIT