Meruňkový extra džem

Meruňkový extra džem

Vůně meruňky je jedinečná

230 g Cena: 73 Kč ks

Složení

meruňky ČR, cukr, želírující látky (pektin), na 100g výrobku bylo použito 80g ovoce

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Není nad meruňkový džem , který je typický pro naši oblast. Je rovněž vyroben jen z meruněk ze sadů. Přidáváme pouze pektin a cukr. 100g džemu obsahuje 80g ovoce, 16 g cukru a 4 g pektinu. Džem má pikantní chuť a je výborný na pečivo a i do moučníků. Lehce se roztírá.

Domácí koblihy mé babičky

Švestková povidla v koblize

Domácí koblihy mé babičky

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic

500 g polohrubé mouky

sůl - lžíčka

2 lžíce rumu

2 žloutky

4 lžíce řepkového oleje

Recept na tradiční masopustní koblihy je od mé babičky, se kterou jsem je každý rok připravovala na masopust. Dnes je již připravuji s mojí dcerou, které jsem recept v rodině předala. Jde tedy o náš rodinný vyzkoušený recept, který zaručuje, že se koblihy vždy povedou a jsou výborné. My jsme si upravili náplň koblih. Plníme je nejraději švestkovými povidly, ale lze použít i jiná povidla či džemy.

Nejprve si připravíme kvásek. Do odměrky nalejeme 250ml mléka, které je ohřáté. Přidáme 2 lžíce cukru a zamícháme. Dále rozdrobíme kostku kvasnic a znovu zamícháme. Necháme kvasnice vykvasit. Zatím si do větší mísy dáme ostatní ingredience.

Jakmile je kvásek hotový, přidáme jej do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo tužší, mouka víc saje, tak přidáme trochu mléka. Po vypracování dáme těsto na cca 20 minut kynout pod utěrku. Po vykynutí vyhazujeme lžící malé kousky těsta. Každý kousek těsta si zpracujeme a do placiček dáváme lžičkou povidla či džem. Následně si nápň zabalíme do těsta. Připravené koblížky smažíme na vyšší pánvi na sádle. Smažíme z obou stran. Po usmažení dáme koblížky na ubrousek okapat. Hotové poprášíme cukrem a můžeme jíst. Dobrou chuť

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Lívance se špaldovou moukou

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Na těsto na lívance budeme potřebovat:

Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic

Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)

                2 vejce

                sůl

                olej - 5 lžic

Tento recept připravuji pro naše děti již mnoho let. Je jednoduchý, vždy se povede a lívance jsou jak peříčko. Navíc s použitím minima cukru a tuku. Recept jsem si vylepšila, že používám špladovou hladkou mouku napůl s polohrubou moukou.

Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něj polévkovou lžíci cukru a kvasnice a necháme vykynout. Do větší mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, olej a vejce. Po vykynutí přidáme i kvásek a vše zamícháme metlou. Těsto se může zdát řídké, ale tak je to dobře. Necháme je 20 minut kynout. Jakmile se na něm tvoří bublínky, můžeme začít smažit. Na rozpálenou pánev dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, které po obou stranách smažíme. Jde to rychle a není potřeba používat ani olej a když, tak jen na potření pánve.

Lívance podáváme nejraději s černorybízovým džemem a zakysanou smetanou. Místo džemu se mouhou použít švestková povidla a místo zakysané smetany jogurt nebo šlehačka. To je již na každém, co má kdo rád. Z celé dávky je cca 40 malých lívanečků, které se dají jíst i zastudena.

Sezóna sušení ovoce 2019

Co je nového?

Sezóna sušení ovoce 2019

Po delší odmlce Vám píši, co je nového v sušárně ovoce Domácí dobroty v Ostašově. Máme se dobře a stále něco sušíme. Když to vezmu od července 2019, kdy začala pro nás sezona letošního ovoce, začali jsme nejprve sušit meruňky. Meruňky nakupujeme v Pomoně Těšětice, kam si pro ně jezdím osobně nebo můj syn Petr. Vybírám si meruňky dle odrůdy a dle zralosti, protože je potřebuji vidět. Syn se mnou pro ovoce jezdil od svých 10 let, tak mě již ve svých 18 dokáže nahradit. Meruněk se letos urodilo dostatek, tak jsme měli radost, že můžeme nejen nasušit, ale i navařit meruňkový džem, který má moje rodina nejraději. Zároveň s meruňakmi jsme již sušili i višně. Letos jich bylo méně než loni a odrazilo se to na ceně nakupovaných višní. Ty bereme z Farmy U tří dubů ve Stošíkovicích. Mají je moc pěkné a dobré. Celkem jsme 4 krát peckovali vždy tunu višní. Višně jsou velice pracné. Musí se vypeckovat, naložit do cukerného roztoku, aby nebyly tak kyselé, zcedit, dát sušit a sundat ze sít. Při každé manipulaci s nimi vybíráme pecky, které v nich občas zůstanou a i tak se nám nepodaří úplně všechny odhalit. V srpnu jsme měli zaslouženou dovolenou, aby jsme hned po ní začali sušit jablečné pyré do našich i Vašich oblíbených jablečných marokánek. Letos je ovoce mnohem méně než v roce 2018. Musíme jezdit k více dodavatelům a je mnohem vyšší cena než loni. Díky 10 letým kontaktům a dobrým vztahům s ovocnáři, se nám daří mít stále kvalitní a dobrou surovinu ke zpracování. Se švestkami to bylo letos hodně špané. Musela jsem je pracně shánět a objíždět i menší sadaře v okolí 100 km, aby jsme pro Vás měli sušené švestky na Vánoce, protože ty nesmí prostě chybět. Zároveň vaříme i švestková povidla. Ta jsou naší chloubou, protože je 35 hodin vaříme v měděném kotli s vlastním pohonem míchání. Výsledek je zaručen, nemají prostě chybu. Dneškem tj 1.10.2019 již sušíme jablka. O těch zase příště..

Ochutnejte také

Jablečná dárková krabička

Jablečná dárková krabička

Jablko na několik způsobů

149 Kč KOUPIT
Jablečné marokánky

Jablečné marokánky

Jablečná pochoutka bez cukru

44 Kč KOUPIT
Meruńky sušené nesířené

Meruńky sušené nesířené

Opravdová chuť meruňky bez cukru

59 Kč KOUPIT