Švestková povidla

Švestková povidla

Švestkové pokušení

420 g Cena: 109 Kč ks
250g Cena: 79 Kč momentálně není skladem

Složení

Švestky ČR, cukr (na 100g povidel bylo použito 25g cukru)

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Pravá švestková povidla vyrábíme tradičním způsobem, pouze ze švestek z české sklizně s přídavkem cukru. Švestky vaříme i s peckami v kotli pomale dva dny. Dále se hmota přepasíruje, aby se odstranily pecky. Následně se lehce dosladí. Švestková povdila mají jedinečnou chuť, jsou lesklá a dobře se roztírají.

Tip na náplň do koláčů a buchet - umelte 150g máku, mák spařte ohřátým mlékem, aby se všechen namočil a přidejte celou sklenici povidlí Domácí dobroty - dobře promíchejte. Vznikne Vám lahůdka, která se hodí jako náplň buchet, na koláče i do koblih a knedlíků. Osobně vyzkoušeno.

Domácí bramborové tašky se švestkovými povidly

Domácí bramborové tašky se švestkovými povidly

Ráda bych se s Vámi podělila o recept mojí babičky, který jsem se naučila od ní. Dala jsem si práci vše vážit, jinak ona vařila "od oka" a já dnes také.

Na bramborové těsto potřebujeme:

900g brambor škrobového typu, které uvaříme ve šlupce

400g hladké mouky

do těsta zapracujeme 360g a zbytek si necháme na podsypání při vyvalování těsta

1 vejce

2 rovné malé lžičky soli

Toto množství stačí na oběd pro 4 člennou rodinu. Pokud chceme recept jen vyzkoušet, stačí polovoční dávka.

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory posolíme a doporostřed dáme jedno vejce. Dále přidáme mouku a vše dobře propracujeme do hladkého těsta.

2. Než začneme rozvalovat těsto, dáme si vařit do většího hrnce vodu a osolíme ji. Propracované těsto si rozdělíme na 4-5 kusů. Jednotlivé kusy těsta rozválíme na pomoučněné pracovní desce na plát o výšce asi 0,5 cm. Rádýlkem těsto rozdělíme do čtverců. Do každého doprostřed dáme malou lžičku povidel od Domácích dobrot. Čtverec těsta přeložíme a okraje zmáčkneme koncem nože.

 

3. To už nám vře voda v hrnci. Nejprve ji zeslabíme na elektrice na 3. stupeň. Dáváme tašky vařit asi po 8 kusech. Ve vodě je zamícháme, aby se neslepily a přepneme na stupeň 4. Jakmile tašky zavřou a vyplavou na povrch vody, vaříme 2 minuty. Celkem se vaří cca 5 minut každá várka.

 

4. Uvařené tašky dáváme do mísy, potřeme máslem, aby se nelepily k sobě. Při dalším vyvalování může postupně těsto řídnout. Nebojte se zapracovat trochu mouky do těsta. Celkově by se těsto nemělo lepit, ale nemělo by být ani tuhé.

5. Na závěr servírujeme s mletým mákem, moučkovým cukrem a kapkou rozpuštěného másla.

Pokud by se Vám nechtělo těsto plnit povidly, lze si vše ulehčit. Těsto je dobrý základ také pro bramborové šudliky. Z těsta vyválíme úzkého hada a krájíme jej na malé kousky, které házíme do vařící vody. Uvařené kousky pomastíme máslem a posypeme mákem a cukrem. Na talířy podáváme se švestkovými povidly. Rovněž je těsto dobrý základ pro bramborové pekáče či placky. V tomto případě vyvalujeme tenké kulaté placky, které opékáme na pánvi nasucho a po opečení z obou stran je potřeme rozpuštěným sádlem. Servírujeme potřené švestkovými povidly a posypané mákem s cukrem.

Dobrou chuť!

Sušení švestek je v plném proudu

Ta naše švestka česká

Sušení švestek je v plném proudu

A jak to vypadá v sušárně, když se suší švestky? To se nás sejde nejvíce, protože je loupeme ručně. V řadě sedí šest žen a loupou 8 hodin švestky, než se naplní sušárna. Švestky pak schnou 42 hodin. Při práci je veselo. Chodí nám v tento čas pomáhat i důchodkyně a nešetří starými historkami z mládí ani ze stáří. Já osobně mám čas švestek moc ráda. Jednak proto, že je nás v sušárně hodně a je veselo, a jednak proto, že sušené švestky mám od dětství moc ráda. To mi je sušila moje babička v troubě v kachlových kamnech. Ta také uměla vyprávět. Vždycky si na ni vzpomenu a je mi dobře.

Sušené ovoce v novém obalu

Praktické balení se zipem

Sušené ovoce v novém obalu

Na září na září těšili se sadaři.

To je moje oblíbené motto na měsíc září. V sušárně je rušno, loupou se opět po roce švestky na sušení, vaříme z nich povidla a balíme sušené ovoce na zimu. Letos jsme je pro Vás zabalili do nových obalů se zipovým uzávěrem, který umožňuje sáček opakovaně otevřít a zavřít. Sušené ovoce je přes okénko sáčku pěkně vidět. Skladem máme již nasušené višně a meruňky. Všechny džemy a povidla jsou také navařeny. No zkrátka zásoby na zimu máme pro Vás připraveny a těšíme se, jak Vám budou chutnat.

Křehotiny

Boží milosti

Křehotiny

Na těsto budeme potřebovat:

260 dkg hladké mouky

3 lžíce práškového cukru

2 žloutky

3 lžíce rumu

250 ml smetany 33%

Křehotiny neboli Boží milosti mě naučila vařit moje babička. Od ní mám i tento recept, který pravidelně přijde na řadu na popeleční středu. Je to masopustní jídlo a připravovalo se v tomto období. Popeleční středa je počátkem doby postní, která končí o Velikonocích a od popeleční středy do Velikonoc je to 6 týdnů.

Připravíme si suroviny dle předpisu. Je dobré si suroviny dát do mísy a nejprve zpracovat na těsto v míse. Až se vše pěkně spojí, tak můžeme dát těsto na vál a ještě chvíli dovypracovat.

Po této přípravě těsta si dáme na vařič pánvičku se sádlem a zapneme ji. Pak vyvalujeme těsto a rádýlkem vykrajujeme tradiční tvrary čtverec nebo trojúhejník a dáváme je smažit na pánvičku. Vše jde poměrně rychle. Po usmažení křehotiny obalujeme v práškovém cukru. Jsou krásně křehké. Konzumujeme je samotné nebo s marmeládou či povidly.

Domácí koblihy mé babičky

Švestková povidla v koblize

Domácí koblihy mé babičky

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic

500 g polohrubé mouky

sůl - lžíčka

2 lžíce rumu

2 žloutky

4 lžíce řepkového oleje

Recept na tradiční masopustní koblihy je od mé babičky, se kterou jsem je každý rok připravovala na masopust. Dnes je již připravuji s mojí dcerou, které jsem recept v rodině předala. Jde tedy o náš rodinný vyzkoušený recept, který zaručuje, že se koblihy vždy povedou a jsou výborné. My jsme si upravili náplň koblih. Plníme je nejraději švestkovými povidly, ale lze použít i jiná povidla či džemy.

Nejprve si připravíme kvásek. Do odměrky nalejeme 250ml mléka, které je ohřáté. Přidáme 2 lžíce cukru a zamícháme. Dále rozdrobíme kostku kvasnic a znovu zamícháme. Necháme kvasnice vykvasit. Zatím si do větší mísy dáme ostatní ingredience.

Jakmile je kvásek hotový, přidáme jej do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo tužší, mouka víc saje, tak přidáme trochu mléka. Po vypracování dáme těsto na cca 20 minut kynout pod utěrku. Po vykynutí vyhazujeme lžící malé kousky těsta. Každý kousek těsta si zpracujeme a do placiček dáváme lžičkou povidla či džem. Následně si nápň zabalíme do těsta. Připravené koblížky smažíme na vyšší pánvi na sádle. Smažíme z obou stran. Po usmažení dáme koblížky na ubrousek okapat. Hotové poprášíme cukrem a můžeme jíst. Dobrou chuť

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Lívance se špaldovou moukou

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Na těsto na lívance budeme potřebovat:

Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic

Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)

                2 vejce

                sůl

                olej - 5 lžic

Tento recept připravuji pro naše děti již mnoho let. Je jednoduchý, vždy se povede a lívance jsou jak peříčko. Navíc s použitím minima cukru a tuku. Recept jsem si vylepšila, že používám špladovou hladkou mouku napůl s polohrubou moukou.

Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něj polévkovou lžíci cukru a kvasnice a necháme vykynout. Do větší mísy si navážíme obě mouky, přidáme sůl, olej a vejce. Po vykynutí přidáme i kvásek a vše zamícháme metlou. Těsto se může zdát řídké, ale tak je to dobře. Necháme je 20 minut kynout. Jakmile se na něm tvoří bublínky, můžeme začít smažit. Na rozpálenou pánev dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, které po obou stranách smažíme. Jde to rychle a není potřeba používat ani olej a když, tak jen na potření pánve.

Lívance podáváme nejraději s černorybízovým džemem a zakysanou smetanou. Místo džemu se mouhou použít švestková povidla a místo zakysané smetany jogurt nebo šlehačka. To je již na každém, co má kdo rád. Z celé dávky je cca 40 malých lívanečků, které se dají jíst i zastudena.

Ochutnejte také

Jahodový extra džem

Jahodový extra džem

Jahoda ze zahrady

69 Kč KOUPIT
Mák modrý

Mák modrý

Mák modrý ze zdravé Vysočiny

39 Kč KOUPIT
Švestky sušené

Švestky sušené

Pro sušenou švestku šel bych světa kraj

42 Kč KOUPIT