Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.
500g polohrubé mouky
250g vařených brambor nastrouhaných najemno
trocha soli
2 žloutky
50g sádla
250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek
Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.
Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.
Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.
Zatím si připravíme
Švestková povidla 420g Domácí dobroty
Namele mák cca 150g
Moučkový cukr na doslazení
Roźpustíme si máslo
Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.
Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.
Dobrou chuť
Honzovy buchty s povidly jsou českou oblíbenou klasikou. U nás najdete hned několik náplní buchet, proto přicházím i s osvědčeným receptem. Buchty peču ráda i jako dárek, když k někomu jdeme na návštěvu a zatím jsem nikoho neurazila, právě naopak.
Recept na těsto:
Dávka je na jeden plech Honzových buchet.
Do odměrky si odměříme 250 ml mléka. Do mléka přidáme polévkovou lžíci cukru a kostku droždí. Necháme chvíli vykynout.
Dále si do mísy připravíme (můžeme vážit i do hnětací mísy robota):
450g hladké mouky
trocha soli
3 žloutky
180g másla
Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto ručně nebo v robotu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí cca 3krát těsto prohněteme.
Zatímco nám kyne těsto, připravíme si náplně buchet. Napíši Vám moje typy a každý si vyberte dle své chuti:
1. Švestková povidla - klasika, u nás najdete pravá dva dny vařená povidla
2. Hrušková povidla - také děláme a jsou navíc bez přidaného cukru
3. Jablečná povidla - jsou dohladka přepasírovaná a bez cukru. Na jaře doporučuji variantu jablečných povidel s nakrájenou rebarborou a skořicovým cukrem
4. Tvarohová náplň - 250g tvarohu (nejlépe farmářského) osladíme moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem. Nastrouháme citronovou kůru, přidáme 1 vejce a vyšleháme.
5. Maková náplň - nameleme si 200g máku, mák dáme do misky, ohřejeme si mléko cca 100 ml a mák spaříme. Dále k máku nastrouháme perník dle vlastní chuti a přidáme švestková povidla ve stejném poměru, co je mák. Tato nádivka vystačí téměř na celý plech buchet. Na ty, co nezbyde, dáme jen povidla.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě si v malém hrnku s mašlovačkou ohřejeme trochu sádla nebo másla, aby jsme buchty mohli promazat, aby se lépe od sebe oddělovali.
Z těsta děláme lžící malé bochánky, které si zpracujeme na malé placky, které plníme náplní. Jednotlivé buchty zabalíme a dáváme vedle sebe na plech- Mašlovačkou vždy buchty promažeme. Takto postupně zaplníme celý plech.
Buchty pečeme v troubě na horkovzduch na 185 stupňů cca 45 min.
Nejprve začneme kuřecí paštikou. Recept je na 8 skleniček vel 150 ml.
- 800g kuřecích jater
- 100g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky tymiánu
- 100 ml červeného vína
- sůl, pepř, čínské koření 5 vůní, skořice dle chuti
- 6 lžic smetany
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na másle mírně dozlatova. Přidáme tymián, koření 5 vůní a necháme rozvonět. Poté přidáme očištěná kuřecí játra. Dobře propečeme, až jsou játra zcela hotová cca 5-7 min na prudko. Dále zalijeme čeveným vínem a necháme alkohol odpařit. Směs jater dáme vychladit. Po zchladnutí játra dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Pro jemnější konzistenci směs přepasírujeme přes síto. Takto připravenou paštiku můžeme nalít do skleniček. Každou skleničku můžeme zalít rozpuštěným zchladlým máslem a ozdobit tymiánem. Hotové paštiky dáme pod víčkem ztuhnout do ledničky.
Pro přípravu cibulového čatní budeme potřebovat.
- 6 středně velkých cibulí
- 150g másla
- 200g sušených švestek
- 4 lžíce medu
- 200 ml červeného vína
- 3 drcené hřebíčky
- sůl a pepř
Cibuli a švestky nakrájíme nahrubo a opečeme v pánvi na másle dozlatova. Přidáme drcený hřebíček, med, pepř a sůl. Zalijeme vínem a necháme zredukovat do povidlové konzistence. Takto připravené čatní plníme do skleniček a necháme zchladnout. Čatní můžeme kromě paštik podávat k pečeným masům nebo sýrům.
Nechali jsme se inspirovat recepty Kluci v akci.
Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.
Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.
Skořicové müsli 100g
Ořechový mls 120g
1 jablko
lžíce přepuštěného másla Ghí
3 lžíce medu
Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:
200 ml mléka
70 g cukru krupice
20g droždí
280g hladké mouky
70 g másla
1 žloutek
sůl
Hrušková povidla 420g Domácí dobroty
Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty
Drobenka:
60g másla
100g cukru a 100g hladké mouky
Suroviny:
60 g müsli Fit borůvka s broskví
125 g řeckého jogurtu
1 banán
50 ml mléka
5 g CHIA semínek
med / javorový sirup na doslazení ale nemusí být
Švestková povidla
Mák
Brambory vařené ve slupce a nastrouhané 300g
sůl
1 vejce
Mouka hladká 300g
Spojení sušených višní a čokolády nemá chybu. Čokoládové brownie cookis jsou nabité čokoládou a sušené višně jsou jen přijemnou tečkou.
Ingredience:
230g hořké čokolády, nasekané nahrubo
28g másla
2 vejce
130g krupicového cukru
31g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
50g mléčné čoklády, nasekané na menší kousky
50 g sušených višní, které si můžeme hodinu před pečením namočit do rumu či griotky
Přezrálý banán
2 vejce
jablko
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce müsli Višeň s čokoládou
Višně sušené
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce špaldové mouky
prášek do pečiva
Recept na muffiny už třeba máte. Tento je dobrý v tom, že suroviny budete mít vždy doma, to si troufnu říct.
Navíc jsem do ovocné náplně použila zmažené ovoce, které jsem již potřebovala spotřebovat. Takže takový recept, když se potřebujete něčeho zbavit,
Nejprve si tedy připravíme ovocnou náplň:
1. Z mraženého ovoce - pytlík jahod, rybízu, malin, borůvwk, ostružin, zkrátka, co zrovna máte. Povolené ovoce nasypete do hrnce a zapnete na mírný stupeň. Ovoce vaříme, až se zredukuje a odpaří se přebytečná voda. Mírně osladíme a necháme vychladnout. Hmota by měla být hustá.
2. Pokud nemáme mražené ovoce, tak máme třeba v ledničce načnuté džemy, které potřebujeme již zlikvidovat. Nebo taky povidla.
3. Lze i udělat makovou nádivku nebo ořechovou nebo použít nutelu, ořechové máslo. Fantazii se meze nekladou.
Těsto na 12 kusů Muffinú:
Připravíme si misku, ve ketré budeme suroviny šlehat. Buď ručním šlehačem nebo robotem.
Do mísy dáme 2 vejce a šleháme, dále přidáváme
- 100g cukru krupice
- 100g oleje nebo rozpuštěného másla
- špetka soli, jeden vanilkový cukr nebo trochu vanilkového extraktu
- jedna šlehačka jedno jak procentní
Stále šleháme celkem asi 10 minut
Pak do mísy přidáme
- 200g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky nebo špaldové nebo vícezrnné
- jeden prášek do pečiva
Mouku do mísy přimícháme zlehka.
Připravíme si plech na 12 muffinů, dáme do nich papírové košíčky.
Těsto jsem se naučila dávkovat cukrářským pytlíkem. Tady doporučuji koupit si jenorázové igelitové pytlíky, já používám z drogerie DM, které po použití vyhodím.
Těsto si plním do pytlíku, je ridší a dám do košíčků muffinů do půlky těsto. Pak dám ovocnou náplň. Rozdělím, aby bylo ve všech přibližně stejně.
Na ovocnou nápň doplním zbytek těsta a dám péct do trouby na horkovzduch 180 stupňů 35 minut.
Špejlí zkusím, zda jsou hotové.
Těsto jde krásně odlepit od košíčků, je lehké, nadýchané jak dort. Ovocná náplň je třešničkou na dortu :)
Na přípravu makové bábovky budeme potřebovat:
18-20 dkg modrého máku
30 dkg hladké mouky (múžeme dát napůl se špaldovou moukou)
20 dkg cukru + 2 lžíce švestkových nebo třešňových povidel
2 vejce
1/2 l mléka
1 prášek do pečiva
10 dkg oleje
trochu skořice
50 g sušených višní - můžeme je namočit do trochy rumu asi 1 hod před pečením