Hrušková povidla

Opět po čase jsme zařadili do našeho sortimentu hrušková povidla. Jsou vyráběny z přezrálých hrušek. Vaří se tak dlouho, až se odpaří všechna voda, a pak je dáme do sklenic a krátce sterilujeme. Neobsahují žádný cukr ani zahušťovadla, pouze hrušky. Jsou výborná do koláčů nebo na koláče a posypat drobenkou. Doporučuji vyzkoušet.

přečíst
Křupavá sušená jablka

Často odpovídám na dotaz, jak je to možné, že naše sušená jablka jsou tak křupavá a také proč uvádíme ve složení kyselinu citronovou.

Je známá věc, že po nakrájení jablka hnědnou. Letní jablka tmavnou mnohem více než zimní a i mezi těmito jsou odrůdy, které tmavnou více či méně. Při zpracování jablek k sušení vybíráme takové odrůdy, které hnědnou méně a navíc nakrájená jablka krátce namočíme do slabého roztoku vody a kyseliny citronové. Jedná se o potravinářskou kyselinu, která se používá např. při zavařování. Ani ta však nemusí zabránit, aby některá jablka nezhnědla.

Naše sušená jablka jsme chtěli mít křupavá jako chipsy.Chvíli nám trvalo, než jsme program sušení vyladili do dnešní podoby. Naše sušená jablka jsou po usušení křupavá a musí se hned balit, aby taková zůstala. Při rozbalení a ponechání na vzduchu do sebe absorbují vzdušnou vhlkost, která je větší, než v sušárně. Proto při zakoupení sušených jablek Domácích dobrot je třeba po rozbalení sáček hned sníst nebo jablka odebrat a uzavřít sáček zpět.

přečíst