200g | Cena: | 169 Kč | momentálně není skladem |
Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.
Sady Bílé Podolí u Čáslavi
Ručně loupané a peckované ryngle
Nesířené a nepřislazované
Zelené ryngle ČR - bez cukru a konzervantů
Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552
Trvanlivost 8-15 měsíců
Sušené zelené ryngle jsme do našeho sortimentu zařadili v roce 2016, kdy jsme je dovezli společně s broskvemi ze sadů Bílé Podolí u Čáslavi. Nejprve ryngle sušené zákazníci moc neznali, když je ale ochutnali, setkaly se s velkým úspěchem. Dozrály do dobré sladkosti, takže i když se ryngle před sušením nepřislazují, chutnají usušené skvěle. Připomínají sladké bonbony, ale sladkou chuť podtrhuje lehká nakyslá chuť rynglí. Jsou dobrou variantou zdravého mlsání a dají se použít i do ovocných chlebíčků, sušenek či müsli. Sušené zelené ryngle jsou naší chloubou, protože si myslím, že je v naší republice nikdo jiný nesuší.
Naši rubriku, co Vás zajímá, začnu jedním problémem, kterým je cukr neboli fruktoza v ovoci. Pokud ovoce před sušením nesíříme, tak zůstane přirozeně živé. Usušíme je, odpaří se z něj voda, ale ostatní látky v něm zůstanou a časem mohou začít pracovat. Jako třeba cukr fruktoza, která u sušených švestek nebo meruněk se občas vyskytuje. Je to až asi po roce od usušení. Nejedná se o plíseň, ta by se ukázala hned a je cítit. Když ovoce opereme teplou vodou, tak je opět pěkné a můžeme je konzumovat.
Jak jsme sušili broskve a ryngle? Jak jsme na to vlastně přišli? To máte tak. Ne každý rok byla neúroda ovoce. Byly roky, kdy nám sadaři ovoce nutili, ať alespoň část zpracujeme. Tak jsme v roce 2018 poprvé zkusili usušit zelené ryngle a následně v roce 2019 jsme poprvé usušili broskve. U zákazníků si našly rychle oblibu, takže od té doby je sušíme pravielně. Letos při špatné úrodě ovoce to byl boj je sehnat, ale za těch 13 let práce s ovoce již mám své zdroje českého ovoce, kde je vždy seženu a jsou na nás hodní :) Proto dnes mohu v naší nabídce poukázat na sušené broskve a ryngle.
Broskve se jen omyjí a krájí ručně na plátky, které se dají sušit na síta. Sušit se musí opravdu pomalu, aby neztmavly a nepřipekly se. Nijak totiž ovoce před sušením neupravujeme. Výsledkem jsou krásně žluté a chutné plátky broskví.
Zelené ryngle sušíme až trochu zežloutnou. To teprve mají ten správný cukr, aby po usušení nebyly kyselé. Stejně je nijak neupravujeme, takže při sušení proběhne přirozená oxidace a půlky rynglí ztmavnou, Jsou podobné sušeným švestkám, ale chuť je trochu pikantnější.
Tak takhle my si v té sušárně žijeme a pracujeme a baví nás to pořád :)