Co Vás zajímá?

Uskladnění sušeného ovoce

Otázka jak uskladnit naše sušené ovoce mě provází od začátku naší sušárny. Hlavní charakteristikou našeho sušeného ovoce je, že je nesířené a nepřislazované. Musíme je tedy dobře usušit, aby jsme odpařili přebytečnou vodu. Pak je ovoce vhodné na uskladnění na pozdější dobu a nezkazí se. My jsme sušené ovoce nejprve balili do celofánových sáčků. Zde ale docházelo k časté kontaminaci potravinovými moly, kterým sušené ovoce chutná a celofánový sáček prokousali. Začali jsme tedy ovoce balit do dnešních obalů, což jsou sáčky tzv. Doypacky. Zde je sáček uzavřen zipovým uzávěrem, který lze opakovaně zavřít a otevřít. Při balení sáček uzavřeme tepelnou žehličkou, která zataví sáček. Po otevření je dobré sáček opět zavřít, nebo dát sušené ovoce do sklenice se šroubovacím uzávěrem.

Tím, že naše sušené ovoce není ošetřené chemicky ani napuštěné cukrem, není vhodné k uskladění v papírových ani látkových sáčcích. Sušené ovoce dále totiž na vzduchu pracuje. Sesychá se nebo naopak jablka vlhnou, protože nasají vzdušnou vlhkost. Sušené švestky, marokánky aj. zase mohou po čase na vzduchu ztvrdnout. 

Je dobré tedy sušené ovoce ponechat v uzavřeném sáčku nebo sklenici a nebo je sníst.

přečíst
Cukr fruktoza na sušeném ovoci

Cukr fruktoza na sušeném ovoci

Není to plíseň, je to cukr

Naši rubriku, co Vás zajímá, začnu jedním problémem, kterým je cukr neboli fruktoza v ovoci. Pokud ovoce před sušením nesíříme, tak zůstane přirozeně živé. Usušíme je, odpaří se z něj voda, ale ostatní látky v něm zůstanou a časem mohou začít pracovat. Jako třeba cukr fruktoza, která u sušených švestek nebo meruněk se občas vyskytuje. Je to až asi po roce od usušení. Nejedná se o plíseň, ta by se ukázala hned a je cítit. Když ovoce opereme teplou vodou, tak je opět pěkné a můžeme je konzumovat.

přečíst