Recepty

Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl

ala babka s vlašskými ořechy

Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.

Na těsto si připravíme do mísy:

220g hladké mouky

120ml vlažného mléka

40g kvasnic

1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme

1 vejce, trochu soli

60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo

Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.

Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.

Zatím si připravíme náplň:

Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.

Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.

Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.

Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.

Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.

Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.

Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.

Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác. 

Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.

přečíst
Mrkvové cupcakes

Mrkvové cupcakes

Lehké, šťavnaté a velikonoční

Připravili jsme si pro Vás myslím ideální pohoštění na Velikonoce a nejen na ně. Spojení vláčného těsta s mrkví a tvarohového krému dává zákusku šmrnc a navíc se takový odlehčený zákusek na jaro hodí.

Na 16 Muffinů budeme potřebovat:                                          Na krém budeme potřebovat:

3 vejce

120g cukru                                                                               50g změklého másla

1 vanilkový cukr                                                                        35g cukru moučka

šťáva z 1/4 citronu                                                                     1/3 šlehačky (250ml, 33 %)

300g mrkve                                                                               250g tvarohu - ideální farmářský

90g vlašských ořechů                                                                 kůra z citronu nebo limetky

90g kokosu

180 ml oleje

120g hladké mouky - může být i špaldová

12g jedlé sody

špetka soli

1,5 lžičky skořice

1/2 lžičky perníkového koření

přečíst
Kynutí šneci s hruškovými povidly

Budeme potřebovat:

150 ml mléka

1 lžička cukru

20g kvasnic

300g hladké mouky

sůl

2 vejce

100g másla

Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení

Ořechový mls 120g

přečíst
Domácí koblihy mé babičky

Domácí koblihy mé babičky

Švestková povidla v koblize

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic

500 g polohrubé mouky

sůl - lžíčka

2 lžíce rumu

2 žloutky

4 lžíce řepkového oleje cca100g

přečíst
Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Lívance s džemem a zakysanou smetanou

Lívance se špaldovou moukou

Na těsto na lívance budeme potřebovat:

Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic

Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)

                2 vejce

                sůl

                olej - 5 lžic

přečíst
Kváskový žitný chleba

Kváskový žitný chleba

Živý kvásek - živé jídlo

KVÁSKOVÝ CHLEBA

 

Ráno třeba v 7 hod nebo i později smícháme v míse

100 g žitné mouky

250 ml vlažné vody

kvásek

prikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a necháme 8 hodin odležet (neotvírat okno, nechat v teple)

zvlášt do misky si připravím semínka slunečnice, dýně, sezamu, lněného semínka, já dávám vše po dvou lžičkách a zaleju vodou

 

Po 8 hodinách kynutí přimícháme

250 ml vlažné vody

160 g žitné mouky

přikryjeme utěrkou a necháme v míse kynout 3 hodiny

 

po třech hodinách nejdříve ODEBEREME KVÁSEK NA PŘÍŠTĚ! (půl skleničky od jogurtu)

a do zbytku těsta přimícháme

230 g mouky (130 g pšeničná + 100 g špaldová nebo jiná, já dávám většinou všechnu pšeničnou, špaldová je dost drahá, nebo třeba všechnu žitnou, když jinou nemám)

1 lžíce soli (spíš menší lžíce)

1 lžíce celého kmínu

a přidáme namočená semínka (když zapomeneme večer namočit, nic se nestane), nebo se můžou přidat vločky, klíčky, sušená rajčata.....podle toho, co máte rádi. Je dobré nechat vymíchat těsto v robotu, pokud máme. Je těžké na míchání rukou.

Formu (jakoukoliv) vymažeme máslem, těsto dáme do formy. Mokrou rukou je roztáhneme rovnoměrně ve formě. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a dáme kynout do chladna. Buď do ledničky nebo spížky na zem.

 

Ráno pečeme ve vyhřáté troubě nejdřív 10 minut na 200 °C a pokračujeme 40 minut na 160°C

potom chleba vyklopíme z formy a dáme dopéct na mřížku do trouby tak, jak jsme ho vyklopili na dalších 15 minut, aby byl křupavý i vespod

po vyndání z trouby dáme na mřížku vychladnout

po vychladnutí chleba uchovávám v lněném pytlíku

 

DOBROU CHUŤ!

Celý postup i s fotkami a videem najdete na našem instagramovém profilu Janca.a.jeji.mlsna.dcera

 

přečíst
Tvarohové šátečky se švestkovými povidly

Tvarohové šátečky se švestkovými povidly

Švestková povidla jsou nejlepší

Recept najdete snad v každé kuchařce po babičce. My jsme ho našli v kuchařce Romana Vaňka. Je jednoduchý, ale výsledné šátečky jsou jako cukroví a rozplývají se v ústech.

Suroviny:

250g másla

250g polohrubé mouky

250g tučného tvarohu nejlépe farmářského

trocha soli

Švestková povidla 420g Domácí dobroty - vystačí na celé těsto

 

1. Všechny ingredience si dáme na pracovní desku a necháme při pokojové teplotě cca 30 minut. Pak je dáme do mísy robota a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto si dáme na potravinářskou folii, ktereou jsme posypali moukou. Zabalíme do folie a dáme na cca 10 minut do ledničky ztuhnout, aby se nelepilo při zpracování.

3. Bereme si těsto po menších kouscích, vyválíme placku. Hrnkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme švestkovými povidly doprostřed kolečka. Těsto přehneme a vidličkou po okrajích přitlačíme. Musíme je dobře zavřít, aby povidla nevytékala při pečení.

4. Z uvedené dávky jsou 3 plechy do trouby. Nejprve si všechny kousky připravíme, pak jdeme péct. Troubu si dopředu nahřejeme na 180 stupňů na horkovzduch.

5. Pečeme klidně všechny plechy naráz na horkovzduch na 180 stupňů cca 20 minu. V polovině pečení si plechy prohodíme mezi spodním a vrchním.

6. Po upečení necháme vychladnout a před konzumací pocukrujeme. Jsou opravdu vynikající.

přečíst
Tvarohová bábovka s kakaem a sušenými višněmi

Tvarohová bábovka s kakaem a sušenými višněmi

Sušené višně v rumu do bábovky

Nejprve si den dopředu naložíme cca 50g sušených višní do trochy rumu. Nemusí ho být moc, jen na dno skleničky a višně v něm občas promícháme.

Další den si připravíme formu na bábovku a suroviny na těsto.

Budeme potřebovat:

4 vejce, kde si oddělíme žloutky od bílků - ty si zvlášť vyšleháme

Ke žloutkům přidáme:

180g cukru

100 ml oleje a dobře utřeme do pěny

2 lžíce kakaa a višně namočené v rumu zamícháme do těsta

100ml mléka a 250g tvarohu zašleháme do těsta

Zatím si vyšleháme bílky dotuha

285 g polohrubé mouky a 1 prč do peč

zamícháme do těsta a nakonec lehce zamícháme vyšlehané bílky.

Připravené těsto nalijeme do formy na bábovku a dáme do vyhřáté trouby na 170 stupňů péct 40 minut.

Pon upečení vyklopíme bábovku z formy a necháme vychladnout.

 

přečíst
Peciválky s mákem a švestkovými povidly

Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.

500g polohrubé mouky

250g vařených brambor nastrouhaných najemno

trocha soli

2 žloutky

50g sádal

250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek

Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.

Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.

Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.

Zatím si připravíme

Švestková povidla 420g Domácí dobroty

Namele mák cca 150g

Moučkový cukr na doslazení

Roźpustíme si máslo

Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.

Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.

Dobrou chuť

přečíst
Honzovy buchty s povidly

Honzovy buchty s povidly

České buchty

Honzovy buchty s povidly jsou českou oblíbenou klasikou. U nás najdete hned několik náplní buchet, proto přicházím i s osvědčeným receptem. Buchty peču ráda i jako dárek, když k někomu jdeme na návštěvu a zatím jsem nikoho neurazila, právě naopak.

Recept na těsto:

Dávka je na jeden plech Honzových buchet.

Do odměrky si odměříme 250 ml mléka. Do mléka přidáme polévkovou lžíci cukru a kostku droždí. Necháme chvíli vykynout.

Dále si do mísy připravíme (můžeme vážit i do hnětací mísy robota):

450g hladké mouky

trocha soli

3 žloutky

180g másla

Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto ručně nebo v robotu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí cca 3krát těsto prohněteme.

Zatímco nám kyne těsto, připravíme si náplně buchet. Napíši Vám moje typy a každý si vyberte dle své chuti:

1. Švestková povidla - klasika, u nás najdete pravá dva dny vařená povidla

2. Hrušková povidla - také děláme a jsou navíc bez přidaného cukru

3. Jablečná povidla - jsou dohladka přepasírovaná a bez cukru. Na jaře doporučuji variantu jablečných povidel s nakrájenou rebarborou a skořicovým cukrem

4. Tvarohová náplň - 250g tvarohu (nejlépe farmářského) osladíme moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem. Nastrouháme citrecitronovou kůru, přidáme 1 vejce a vyšleháme.

5. Maková náplň - nameleme si 200g máku, mák dáme do misky, ohřejeme si mléko cca 100 ml a mák spaříme. Dále k máku nastrouháme perník dle vlastní chuti a přidáme švestková povidla ve stejném poměru, co je mák. Tato nádivka vystačí téměř na celý plech buchet. Na ty, co nezbyde, dáme jen povidla.

Zatím nám těsto vykynulo. Ještě si v malém hrnku s mašlovačkou ohřejeme trochu sádla nebo másla, aby jsme buchty mohli promazat, aby se lépe od sebe oddělovali.

Z těsta děláme lžící malé bochánky, které si zpracujeme na malé placky, které plníme náplní. Jednotlivé buchty zabalíme a dáváme vedle sebe na plech- Mašlovačkou vždy buchty promažeme. Takto postupně zaplníme celý plech.

Buchty pečeme v troubě na horkovzduch na 185 stupňů cca 45 min.

přečíst
Cibulové čatní se sušenými švestkami

Nejprve začneme kuřecí paštikou. Recept je na 8 skleniček vel 150 ml.

- 800g kuřecích jater

- 100g másla

- 1 cibule

- 1 stroužek česneku

- 2 snítky tymiánu

- 100 ml červeného vína

- sůl, pepř, čínské koření 5 vůní, skořice dle chuti

- 6 lžic smetany

Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na másle mírně dozlatova. Přidáme tymián, koření 5 vůní a necháme rozvonět. Poté přidáme očištěná kuřecí játra. Dobře propečeme, až jsou játra zcela hotová cca 5-7 min na prudko. Dále zalijeme čeveným vínem a necháme alkohol odpařit. Směs jater dáme vychladit. Po zchladnutí játra dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Pro jemnější konzistenci směs přepasírujeme přes síto. Takto připravenou paštiku můžeme nalít do skleniček. Každou skleničku můžeme zalít rozpuštěným zchladlým máslem a ozdobit tymiánem. Hotové paštiky dáme pod víčkem ztuhnout do ledničky.

Pro přípravu cibulového čatní budeme potřebovat.

- 6 středně velkých cibulí

- 150g másla

- 200g sušených švestek

- 4 lžíce medu

- 200 ml červeného vína

- 3 drcené hřebíčky

- sůl a pepř

Cibuli a švestky nakrájíme nahrubo a opečeme v pánvi na másle dozlatova. Přidáme drcený hřebíček, med, pepř a sůl. Zalijeme vínem a necháme zredukovat do povidlové konzistence. Takto připravené čatní plníme do skleniček a necháme zchladnout. Čatní můžeme kromě paštik podávat k pečeným masům nebo sýrům.

Nechali jsme se inspirovat recepty Kluci v akci.

přečíst
Granola

Granola

Upeč naše müsli

Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.

Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.

Skořicové müsli 100g

Ořechový mls 120g

1 jablko

lžíce přepuštěného másla Ghí

3 lžíce medu

přečíst