Cibulové čatní se sušenými švestkami
Nejprve začneme kuřecí paštikou. Recept je na 8 skleniček vel 150 ml.
- 800g kuřecích jater
- 100g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky tymiánu
- 100 ml červeného vína
- sůl, pepř, čínské koření 5 vůní, skořice dle chuti
- 6 lžic smetany
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na másle mírně dozlatova. Přidáme tymián, koření 5 vůní a necháme rozvonět. Poté přidáme očištěná kuřecí játra. Dobře propečeme, až jsou játra zcela hotová cca 5-7 min na prudko. Dále zalijeme čeveným vínem a necháme alkohol odpařit. Směs jater dáme vychladit. Po zchladnutí játra dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Pro jemnější konzistenci směs přepasírujeme přes síto. Takto připravenou paštiku můžeme nalít do skleniček. Každou skleničku můžeme zalít rozpuštěným zchladlým máslem a ozdobit tymiánem. Hotové paštiky dáme pod víčkem ztuhnout do ledničky.
Pro přípravu cibulového čatní budeme potřebovat.
- 6 středně velkých cibulí
- 150g másla
- 200g sušených švestek
- 4 lžíce medu
- 200 ml červeného vína
- 3 drcené hřebíčky
- sůl a pepř
Cibuli a švestky nakrájíme nahrubo a opečeme v pánvi na másle dozlatova. Přidáme drcený hřebíček, med, pepř a sůl. Zalijeme vínem a necháme zredukovat do povidlové konzistence. Takto připravené čatní plníme do skleniček a necháme zchladnout. Čatní můžeme kromě paštik podávat k pečeným masům nebo sýrům.
Nechali jsme se inspirovat recepty Kluci v akci.