Hrušková pracharanda

Hrušková pracharanda

Mleté hrušky

50g Cena: 33 Kč ks
150g Cena: 89 Kč ks

Složení

Sušené mleté hrušky ČR

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Hrušková pracharanda se dříve používala místo cukru ke slazení pokrmů. Hrušková pracharanda je vyrobená ze sušených hrušek, které se namelou na prášek. Hrušková pracharanda je výborná k posypání ovocných koláčů, obilných kaší, těstovin a jogurtu. Dá se použít místo cukru do sladkých těst na buchty či sušenky. Po zalití horkou vodou z ní lze vyrobit ovocný čaj.

Dopis od milé babičky

Sušené hrušky na frgály

Dopis od milé babičky

Dovoluji si zveřejnit dopis, který mi přišel od milé babičky 83 let. Píše v něm, že použila naše sušené hrušky na výrobu hruškové nádivky na tradiční frgály. Jak sama uvádí, že frgály byly vlastně nepovedené koláče, jinak se jim říkalo vdolky. Je ráda, že sušíme ovoce bez jakékoliv úpravy. Moc mě její dopis potěšil, už ta snaha napsat rukou dopis a poslat jej poštou. Je důkazem, že ovoce sušíme jako za časů našich babiček a to je i naším cílem.

Hruškový koláč s pracharandou

Hruškový koláč s pracharandou

Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:

200 ml mléka

70 g cukru krupice

20g droždí

280g hladké mouky

70 g másla

1 žloutek

sůl

Hrušková povidla 420g Domácí dobroty

Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty

Drobenka:

60g másla

100g cukru a 100g hladké mouky

Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.

Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.

Ochutnejte také

Hrušková povidla

Hrušková povidla

Hruškové pokušení

79 Kč KOUPIT
Müsli brusinka s hruškou

Müsli brusinka s hruškou

Brusinka na zdraví

34 Kč KOUPIT
Kubův mls

Kubův mls

Směs ořechů a sušeného ovoce

80 Kč KOUPIT
Hrušky sušené

Hrušky sušené

Karamelové překvapení

33 Kč KOUPIT