Hrušková pracharanda

Mleté hrušky

Hrušková pracharanda DoporučujemeAkční výrobek
50g Cena: 49 Kč ks
150g Cena: 139 Kč ks

Dostupnost

Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.

Místo sběru/pěstování

Sady Dolany

Způsob zpracování

Ručně krájené hrušky a ručně mleté

Bez chemie

Nesířené

Složení

Sušené mleté hrušky ČR

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Trvanlivost 12-24 měsíců

Popis produktu

Hrušková pracharanda se dříve používala místo cukru ke slazení pokrmů. Hrušková pracharanda je vyrobená ze sušených hrušek, které se namelou na prášek. Hrušková pracharanda je výborná k posypání ovocných koláčů, obilných kaší, těstovin a jogurtu. Dá se použít místo cukru do sladkých těst na buchty či sušenky. Po zalití horkou vodou z ní lze vyrobit ovocný čaj.

Přidružené recepty

Dopis od milé babičky

Dopis od milé babičky

Sušené hrušky na frgály

Dovoluji si zveřejnit dopis, který mi přišel od milé babičky 83 let. Píše v něm, že použila naše sušené hrušky na výrobu hruškové nádivky na tradiční frgály. Jak sama uvádí, že frgály byly vlastně nepovedené koláče, jinak se jim říkalo vdolky. Je ráda, že sušíme ovoce bez jakékoliv úpravy. Moc mě její dopis potěšil, už ta snaha napsat rukou dopis a poslat jej poštou. Je důkazem, že ovoce sušíme jako za časů našich babiček a to je i naším cílem.

Hruškový koláč s pracharandou

Hruškový koláč s pracharandou

Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:

200 ml mléka

70 g cukru krupice

20g droždí

280g hladké mouky

70 g másla

1 žloutek

sůl

Hrušková povidla 420g Domácí dobroty

Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty

Drobenka:

60g másla

100g cukru a 100g hladké mouky

Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.

Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.

Kynutí šneci s hruškovými povidly

Kynutí šneci s hruškovými povidly

Vhodné pro diabetiky

Budeme potřebovat:

150 ml mléka

1 lžička cukru

20g kvasnic

300g hladké mouky

sůl

2 vejce

100g másla

Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení

Ořechový mls 120g

1. dáme si do hrnku mléko, lžičku cukru a kvasnice na kvásek. Do mísy na těsto si navážíme mouku, přidáme sůl, 2 žloutky, máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme na hodinu kynout. Během kynutí občas těsto zamícháme.

2. Po hodině kynutí těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník o velikosti velkého plechu do trouby. S těstem se dobře pracuje. Na těsto naneseme stěrkou hrušková povilda a můžeme je posypat ořechy. Hrušková i jablečná povidla Domácí dobroty, jsou bez cukru, takže recept je vhodný i pro diabetiky.

3. Těsto srolujeme a nakrájíme na plátky cca 4 cm široké. Kolečka řezem nahoru dáváme na plech tukem vymazaný. Dávka vyjde na jeden plech a kolečka dáváme od sebe do řady vždy 4, tak aby měla rozestupy, protože ještě budou nabývat. Kolečka dokola potřeme rozehřátým tukem a necháme ještě hodinu kynout.

4. Troubu si nahřejeme na 180stupňů horní/dolní ohřev a pečeme cca 30-40 minut dozlatova. Hotové můžeme pro nediabetiky pocukrovat. Dobrou chuť.

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Švestková povidla

Mák

Brambory vařené ve slupce a nastrouhané 300g

sůl

1 vejce

Mouka hladká 300g

Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážily a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyních jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidly a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...

Ochutnejte také

DoporučujemeČeský výrobek Kubův mls

Kubův mls

Směs ořechů a sušeného ovoce

99 Kč koupit
Český výrobek Hrušky sušené

Hrušky sušené

není nad sušenou hrušku

57 Kč koupit