Hrušková povidla

Hrušková povidla

Hruškové pokušení

420 g Cena: 127 Kč ks
250g Cena: 79 Kč ks

Složení

Hrušky ČR - bez přidaného cukru

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Hrušková povidla jsou uvařená z přezrálých hrušek. Hrušky se vaří, až se úplně odpaří voda. Nepřidáváme do nich žádný cukr ani konzervanyt. Jsou tak vhodná i pro diabetiky a malé děti. Jsou velice chutná do buchet, na koláče a posypat drobenkou. Pokud máte rádi švestková povidla, jistě hruškovými nepohrdnete a budete mile překvapení jejich chutí.

 

Dopis od milé babičky

Sušené hrušky na frgály

Dopis od milé babičky

Dovoluji si zveřejnit dopis, který mi přišel od milé babičky 83 let. Píše v něm, že použila naše sušené hrušky na výrobu hruškové nádivky na tradiční frgály. Jak sama uvádí, že frgály byly vlastně nepovedené koláče, jinak se jim říkalo vdolky. Je ráda, že sušíme ovoce bez jakékoliv úpravy. Moc mě její dopis potěšil, už ta snaha napsat rukou dopis a poslat jej poštou. Je důkazem, že ovoce sušíme jako za časů našich babiček a to je i naším cílem.

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Švestková povidla

Mák

Brambory vařené ve šlupce a nastrouhané 300g

sůl

1 vejce

Mouka hladká 300g

Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážili a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyníh jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidli a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...

Mrkvánky s hruškovými povidly

Mrkvánky s hruškovými povidly

Na těsto potřebujeme:

200g najemno nastrouhané mrkve - asi 3 kusy

200g tuku (máslo)

250g polohrubé mouky - dávám napůl se špaldovou hladkou moukou

hrušková povidla

Vypracujeme těsto, které dáme na 30 min do ledničky. Dále z něj vyvalujeme plát, ze kterého vykrajujeme hrnkem kolečka. Ta plníme lžičkou hruškovými povidly od Domácích dobrot. Kolečko přehneme a prsty přimáčkneme.

Mrkvánky dáváme na plech na pečící papír a pečeme 20 min při 180 stupních v horkovzdušné troubě. Po upečení můžeme pocukrovat.

Mrkvánky neobsahují cukr ani v těstě ani v hruškových povidlech, jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Z této dávky máme asi 30 kusů a stačí nám jedna sklenička hruškových povidel od Domácích dobrot.

Vyzkoušejte chutnají skvěle :)

Kynutí šneci s hruškovými povidly

Vhodné pro diabetiky

Kynutí šneci s hruškovými povidly

Budeme potřebovat:

150 ml mléka

1 lžička cukru

20g kvasnic

300g hladké mouky

sůl

2 vejce

100g másla

Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení

Ořechový mls 120g

1. dáme si do hrnku mléko, lžičku cukru a kvasnice na kvásek. Do mísy na těsto si navážíme mouku, přidáme sůl, 2 žloutky, máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme a dáme na hodinu kynout. Během kynutí občas těsto zamícháme.

2. Po hodině kynutí těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník o velikosti velkého plechu do trouby. S těstem se dobře pracuje. Na těsto naneseme stěrkou hrušková povilda a můžeme je posypat ořechy. Hrušková i jablečná povidla Domácí dobroty, jsou bez cukru, takže recept je vhodný i pro diabetiky.

3. Těsto srolujeme a nakrájíme na plátky cca 4 cm široké. Kolečka řezem nahoru dáváme na plech tukem vymazaný. Dávka vyjde na jeden plech a kolečka dáváme od sebe do řady vždy 4, tak aby měla rozestupy, protože ještě budou nabývat. Kolečka dokola potřeme rozehřátým tukem a necháme ještě hodinu kynout.

4. Troubu si nahřejeme na 180stupňů horní/dolní ohřev a pečeme cca 30-40 minut dozlatova. Hotové můžeme pro nediabetiky pocukrovat. Dobrou chuť.

Granola

Upeč naše müsli

Granola

Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.

Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.

Skořicové müsli 100g

Ořechový mls 120g

1 jablko

lžíce přepuštěného másla Ghí

3 lžíce medu

Pro vytvoření správné granoly potřebujeme tuk a cukr. Já jsem použila přepuštěné másli Ghí, které má tu výhodu, že se nepřipaluje. Dala jsem je na pánev a k němu nastrouhala jedno jablko. Na vyšší stupeň jablko opečeme, až se odpaří šťáva. Přidáme müsli a ořechy a dál opékáme. Až jsou vločky s ořechy teplé, tak přidáme med. To je již konečná fáze. S medem již pečeme jen chvíli a můžeme nechat na teplé pánvi nebo ještě dát dotahnout do trouby. Necháme vychladnout. Používáme na jogurt nebo samotné. Pokud nesníme s rodinou hned, je lépe dát do sklenice do ledničky.

Hruškový koláč s pracharandou

Hruškový koláč s pracharandou

Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:

200 ml mléka

70 g cukru krupice

20g droždí

280g hladké mouky

70 g másla

1 žloutek

sůl

Hrušková povidla 420g Domácí dobroty

Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty

Drobenka:

60g másla

100g cukru a 100g hladké mouky

Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.

Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.

Ochutnejte také

Kubův mls

Kubův mls

Směs ořechů a sušeného ovoce

80 Kč KOUPIT
Meruňkový extra džem

Meruňkový extra džem

Vůně meruňky je jedinečná

89 Kč KOUPIT
Müsli brusinka s hruškou

Müsli brusinka s hruškou

Brusinka na zdraví

34 Kč KOUPIT
Hrušky sušené

Hrušky sušené

Karamelové překvapení

33 Kč KOUPIT