Mák modrý

Mák modrý

Mák modrý ze zdravé Vysočiny

200 g Cena: 38 Kč ks
500g Cena: 85 Kč ks

Složení

modrý mák ČR z Vysočiny

Výrobce: ADW Feed a.s., Krahulov

Popis produktu

Mák má výraznou chuť a vůni. Je plodinou oblíbenou v české kuchyni. V kombinaci se švestkovými povidly tvoří neodmyslitelnou dvojici v naší gastronomii. Používá se na makové náplně, do těsta nebo jako posypka. V receptech na stránkách Domácích dobrot najdete hned dva dobré recepty na Bramborové tašky plněné povidly a sypané mákem a na Makovou bábovku se sušenými višněmi.

Modrý mák obsahuje přes 40% kvalitnáho oleje a množství minerálních látek. Je bohatý na vápník, který je důležitý pro naše kosti.

Dalším výrobkem, kde najdete mák, je také müsli se sušenou švestkou a mletým mákem.

Maková bábovka se sušenými višněmi

Maková bábovka se sušenými višněmi

Na přípravu makové bábovky budeme potřebovat:

18-20 dkg modrého máku

30 dkg hladké mouky (múžeme dát napůl se špaldovou moukou)

20 dkg cukru + 2 lžíce švestkových nebo třešňových povidel

2 vejce

1/2 l mléka

1 prášek do pečiva

10 dkg oleje

trochu skořice

10 dkg sušených višní - můžeme je namočit do trochy rumu asi 1 hod před pečením

 

1. Nejprve si nameleme mák. Dále si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu, pokud nepoužíváme silikonovou. Troubu zapneme na 180 stupňů.

2. Nyní si připravíme těsto. Nejprve utřeme vejce s cukrem. Dále přidáme tuk, mletý mák, skořici a sušené višně. Vše dobře zamícháme. Přidáme mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vpichem špejle do těsta můžeme zkusit, zda je bábovka hotová.

3. Po upečení vyklopíme z formy a po vychladnutí servírujeme. Bábovka je sytá, ale moc dobrá. Sušené višně jí dodají na pikantnosti. Višně si rovněž můžeme naložit do rumu a do těsta dát již naložené.

Dobrou chuť

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Švestková povidla

Mák

Brambory vařené ve šlupce a nastrouhané 300g

sůl

1 vejce

Mouka hladká 300g

Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážili a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyníh jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidli a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...

Peciválky s mákem a švestkovými povidly

Mák a povidla

Peciválky s mákem a švestkovými povidly

Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.

500g polohrubé mouky

250g vařených brambor nastrouhaných najemno

trocha soli

2 žloutky

50g sádal

250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek

Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.

Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.

Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.

Zatím si připravíme

Švestková povidla 420g Domácí dobroty

Namele mák cca 150g

Moučkový cukr na doslazení

Roźpustíme si máslo

Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.

Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.

Dobrou chuť

Ochutnejte také

Švestková povidla

Švestková povidla

Švestkové pokušení

79 Kč KOUPIT
Müsli jahodové s Chia semínkem

Müsli jahodové s Chia semínkem

Chia semínko s vůní jahody

34 Kč KOUPIT
Kokosové jablečné marokánky

Kokosové jablečné marokánky

Kokosové pohlazení s jablkem

49 Kč KOUPIT
Švestky sušené

Švestky sušené

Pro sušenou švestku šel bych světa kraj

42 Kč KOUPIT