Mák modrý

Mák modrý

Mák modrý ze zdravé Vysočiny

200 g Cena: 35 Kč ks
500g Cena: 79 Kč momentálně není skladem

Složení

modrý mák ČR z Vysočiny

Výrobce: ADW Feed a.s., Krahulov

Popis produktu

Mák má výraznou chuť a vůni. Je plodinou oblíbenou v české kuchyni. V kombinaci se švestkovými povidly tvoří neodmyslitelnou dvojici v naší gastronomii. Používá se na makové náplně, do těsta nebo jako posypka. V receptech na stránkách Domácích dobrot najdete hned dva dobré recepty na Bramborové tašky plněné povidly a sypané mákem a na Makovou bábovku se sušenými višněmi.

Modrý mák obsahuje přes 40% kvalitnáho oleje a množství minerálních látek. Je bohatý na vápník, který je důležitý pro naše kosti.

Dalším výrobkem, kde najdete mák, je také müsli se sušenou švestkou a mletým mákem.

Maková bábovka se sušenými višněmi

Maková bábovka se sušenými višněmi

Na přípravu makové bábovky budeme potřebovat:

18-20 dkg modrého máku

30 dkg hladké mouky (múžeme dát napůl se špaldovou moukou)

20 dkg cukru + 2 lžíce švestkových nebo třešňových povidel

2 vejce

1/2 l mléka

1 prášek do pečiva

10 dkg oleje

trochu skořice

10 dkg sušených višní - můžeme je namočit do trochy rumu asi 1 hod před pečením

 

1. Nejprve si nameleme mák. Dále si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu, pokud nepoužíváme silikonovou. Troubu zapneme na 180 stupňů.

2. Nyní si připravíme těsto. Nejprve utřeme vejce s cukrem. Dále přidáme tuk, mletý mák, skořici a sušené višně. Vše dobře zamícháme. Přidáme mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vpichem špejle do těsta můžeme zkusit, zda je bábovka hotová.

3. Po upečení vyklopíme z formy a po vychladnutí servírujeme. Bábovka je sytá, ale moc dobrá. Sušené višně jí dodají na pikantnosti. Višně si rovněž můžeme naložit do rumu a do těsta dát již naložené.

Dobrou chuť

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Bramborové pekáče se švestkovými povidly

Švestková povidla

Mák

Brambory vařené ve šlupce a nastrouhané 300g

sůl

1 vejce

Mouka hladká 300g

Bramborové placky, po našem pekáče, tak starý recept a tak dobrý. Snažila jsem se Vám napsat poměr surovin, aby recept vyšel. Já jsem se je učila dělat se svojí babičkou a tenkrát hospodyňky nevážili a vše se dělalo jak se říká od voka. Ono zrovna u pekáčů záleží i na bramborách a nejlépe se dělají ze škrobnatějších brambor. Pokud těsto řídne a lepí se na váleček, je potřeba přidat mouku. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, posolíme, přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto. Z těsta si vyválíme váleček, který krájíme na kolečka, která dále vyvalujeme na tenké placky, pekáče. Kdo má kamna s litinovou deskou, pekáče se pečou přímo na desce. V modernějších kuchyníh jsou varné desky nebo indukční desky. Tady je potřeba mít dvě pánve a na jedné opečeme pekáč při střední teplotě nasucho, z druhé strany pekáč opečeme na druhé pánvi, kterou omastíme sádlem. Pekáče děláme tenké, takže pečení jde rychle a je potřeba, aby u pánví stála jedna osoba a druhá vyvalovala placky. Je to tak lepší. Hotové pekáče vrstvíme na sebe. Při servírování potíráme pekáče nejlépe švestkovými povidli a můžeme je i posypat mákem. Dále není co dodat. Chuť je prostě nepopsatelná...

Ochutnejte také

Švestková povidla

Švestková povidla

Švestkové pokušení

79 Kč KOUPIT
Müsli jahodové s Chia semínkem

Müsli jahodové s Chia semínkem

Chia semínko s vůní jahody

34 Kč KOUPIT
Kokosové jablečné marokánky

Kokosové jablečné marokánky

Kokosové pohlazení s jablkem

49 Kč KOUPIT
Švestky sušené

Švestky sušené

Pro sušenou švestku šel bych světa kraj

42 Kč KOUPIT