Švestky sušené

Švestky sušené

Pro sušenou švestku šel bych světa kraj

100 g Cena: 42 Kč ks
250 g Cena: 99 Kč ks
500 g Cena: 190 Kč ks

Složení

Švestky ČR

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552

Popis produktu

Švestky mají vyšší obsah minerálních látek než jablka. Obsahují hodně draslíku, fosforu, dále vápník, hořčík a železo, vitamíny skupiny B a vitamín C. Látky obsažené ve švestkách mají příznivý vliv na naše celkové zdraví - kosti, vlasy, psychiku, zuby, střeva, krvetvorbu, látkovou výměnu, cholesterol. Působí velmi dobře na zácpu a problémy se střevy. Doporučují se konzumovat při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních chorobách a při chorobách krevního oběhu.

 

Sušíme zralé švestky, které peckujeme a rovnou bez jakékoliv další úpravy sušíme.

Opilé švestky v čokoládě

Opilé švestky v čokoládě

Na přípravu švestek potřebujete:

sušené švestky

domácí čokoládu

Opilé švestky v čokoládě jsou našim nejoblíbenějším cukrovím. Postup je snadný a nebudete potřebovat ani troubu.

K přípravě potřebujete sušené švestky od Domácích dobrot, které jsou nesířené a nepřislazované. Bude stačit 250g.

Švestky si narovnáme do prázdné sklenice se šroubovacím uzávěrem. Zalijeme je potřebným množstvím rumu, aby byly potopeny. K vylepšení chuti je dobré přidat dvě lžičky medu.

Takto naložené švestky necháme týden odležet a každý den sklenici protřepeme. Komu by se zdál rum ostrý, může švestky naložit do Griotky.

Po týdnu švestky scedíme přes cedník. Trocha rumu zbyde a ten můžeme použít do těsta na pečení buchty.

Okapané švestky si dáme na talíř do chladničky. Bude na nich lépe držet čokoláda.

K přípravě čokolády potřebujeme:

1 tabulku čokolády na vaření

1/2 tabulky 70% čokolády.

5 dkg stoprocentního tuku např. Iva

2 lžíce kakaa

2 lžíce 3O% smetany

Tyto všechny ingredience rozpustíme v kastrolu ve vodní lázni nebo jen na mírném ohni.

Čokoláda bude hustší, pokud ne, tak přidejte kakao.

Vychlazené švestky namáčíme pomocí párátka v čokoládě a klademe je nejlépe na silikonovou podložku, z té se nám budou dobře sundávat.

Po namočení všech švestek, je necháme s čokoládou ztuhnout a již jen opatrně sundáme z podložky na talíř a sníme.

Přeji dobrou chuť a příjemnou přípravu.

 

Sušení švestek je v plném proudu

Ta naše švestka česká

Sušení švestek je v plném proudu

A jak to vypadá v sušárně, když se suší švestky? To se nás sejde nejvíce, protože je loupeme ručně. V řadě sedí šest žen a loupou 8 hodin švestky, než se naplní sušárna. Švestky pak schnou 42 hodin. Při práci je veselo. Chodí nám v tento čas pomáhat i důchodkyně a nešetří starými historkami z mládí ani ze stáří. Já osobně mám čas švestek moc ráda. Jednak proto, že je nás v sušárně hodně a je veselo, a jednak proto, že sušené švestky mám od dětství moc ráda. To mi je sušila moje babička v troubě v kachlových kamnech. Ta také uměla vyprávět. Vždycky si na ni vzpomenu a je mi dobře.

Tvoření s dětmi

Pojďte si hrát a ochutnávat

Tvoření s dětmi

Tvoření s dětmi ve zdravé školce MŠ Čtyřlístek v Třebíči

My sami jsme schopni naučit děti zdravě jíst a pravidelně se stravovat. Dalším zařízením, kde se děti potkají s novými věcmi a naučí se třeba i zdravě mlsat, je školka. Pravidelně docházím do MŠ Čtyřlístek v Třebíči, kde s dětmi poznáváme ovoce, ochutnáváme, učíme se, jak je skladovat na zimu a proč ovoce sušíme. Na závěr si děti vyrobí ze sušeného ovoce výrobek. Vždy mě mile potěší, když při další návštěvě již děti čekají, až donesu ty dobroty.

Sušené ovoce v novém obalu

Praktické balení se zipem

Sušené ovoce v novém obalu

Na září na září těšili se sadaři.

To je moje oblíbené motto na měsíc září. V sušárně je rušno, loupou se opět po roce švestky na sušení, vaříme z nich povidla a balíme sušené ovoce na zimu. Letos jsme je pro Vás zabalili do nových obalů se zipovým uzávěrem, který umožňuje sáček opakovaně otevřít a zavřít. Sušené ovoce je přes okénko sáčku pěkně vidět. Skladem máme již nasušené višně a meruňky. Všechny džemy a povidla jsou také navařeny. No zkrátka zásoby na zimu máme pro Vás připraveny a těšíme se, jak Vám budou chutnat.

Vánoční prodej do 19.12.2016

Prodej ze sušárny

Vánoční prodej do 19.12.2016

Vánoční prodej v sobotu 10.12.2016

Je tu prosinec a  blíží se nám Vánoce. My jsme připravili spoustu balíčků a dárkových krabiček jako dárky pro Vás a Vaše známé. Sušené ovoce je také oblíbenou pochutinou na vánoční tabuli. Nakupovat je můžete přes náš e-shop a můžete si je nechat poslat nebo si je přijet vyzvednout k nám do prodejny u sušárny ovoce v Ostašově č. 50. Ve všední dny jsme zde do 15 hod. V pátek prodáváme od 8 do 17 hod. V sobotu 10.12. budeme také prodávat od 9 do 17 hod a budueme k tomu pít punč nebo dobrý čaj a ochutnávat sušené ovoce. Stavte se k nám také ochutnat.

Poslední objednávky v tomto roce vyřídíme do 20.12., aby stihli k Vám dorazit. Další pak budeme posílat až 3.1.2017.

Děkujeme všem za Vaši přízeň a i v roce 2017 mlsejte zdravě :)

Veselé Vánoce

PF 2018

Veselé Vánoce

Krásné prožití Vánoc a do nového roku 2018 Vám přeji nejen hodně zdraví, ale i i kus štěstí a dávku dobré pohody. Ať potkáváte dobré lidi.

Děkujeme všem našim zákazníkům za přízeň našim dobrotám a těšíme se na Vás v příštím roce. A ta fotka je pohled ze sušárny ovoce :)

Zelňačka se sušenými švestkami

recept mého manžela

Zelňačka se sušenými švestkami

Na zelňačku budeme potřebovat:

sklenici kysaného zelí - nejlepší je domácí ze zelňáku

jednu kvalitní klobásku

jednu cibuli

kousek slaniny

2 brambory

trochu mouky na zaprášení

sůl, pepř, nové koření, bobkový list 

sušené švestky 100g

smetanu

Polévka zelňačka je u nás velice oblíbená. Nakládáme si sami zelí na kvašení do škopku, takže není problém ji kdykoliv uvařit, ať již k obědu či k večeři.

Můj manžel je velký gurmán a zde přináším jeho recept této polévky, kterou vylepšil o naše sušené švestky.

Připravíme si výše uvedené ingredience. D 3litrového hrnce nakrájíme nejprve slaninu cca 100g na kostky a necháme ji orestovat. Zatím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme ji na slanině. Když by se nám zdálo, že je málo omastku na osmažení cibule, přídáme kousek sádla. Jakmile je cibulka sklovatá, přidáme k ní na kostičky nakrájenou klobásku a také ji opečeme. K opečené klobásce přidáme na kousky nakrájené sušené švestky a zaprášíme trochou mouky, která do sebe vpije tuk. To už máme přioravené zelí, které ke všemu přidáme a polévku podlejeme cca 1 litrem vody. Do polévky přidáme pepř celý 4 kuličky, nové koření 2 kuličky, bobkový list 1. Polévku osolíme a vaříme. Ještě přidáme na kostičky nakrájené brambory. Ty polévku zahustí. Vaříme ji, až jsou brambory měkké. Pokud by se zdála příliš hustá, přidáme vřelou vodu. Neředíme nikdy studenou vodou. Když je polévka dostatečně vařená, vypneme ji a pak přidáme smetanu. Tu je lepší nedávat do vroucí polévky, aby se nám smetana nesrazila. Pokud by polévka byla málo slaná, dosolíme ji. Přeji dobrou chuť

Ochutnejte také

Švestková povidla

Švestková povidla

Švestkové pokušení

79 Kč KOUPIT
Müsli jahodové s Chia semínkem

Müsli jahodové s Chia semínkem

Chia semínko s vůní jahody

34 Kč KOUPIT
Směs sušeného ovoce

Směs sušeného ovoce

Jedlý dárek, který potěší

82 Kč KOUPIT
Jablka sušená - kroužky

Jablka sušená - kroužky

České krásně křupavé křížaly

47 Kč KOUPIT