Jablečné marokánky s květem bezu

Květ bezu černého s jablkem

Jablečné marokánky s květem bezu NovinkaAkční výrobek
100g Cena: 2.37 eur ks

Dostupnost

Produkty, které je možné vložit do košíku máme skladem.

Místo sběru/pěstování

Květ bezu černého - Ostašov na Moravě

Způsob zpracování

ruční

Bez chemie

Bez cukru, umělých barviv a dochucovadel

Složení

Jablka ČR, květ Bezu černého

Výrobce: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552 IČO 28351070

Trvanlivost 1 rok

Popis produktu

Využili jsme darů přírody, protože květ Bezu černého najdete na každé stráni, v lese, na zahradě a jeho použití může být v kuchyni nejen na šťávu nebo limonávu. Extrakt z květů jsme použili do jablečného základu na naše marokánky. Výsledkem jsou jablečné marokánky s nádechcem bezového květu a kdo ho má rád, budou mu také chutnat jablečné marokánky s květem bezu. Jsou svěží alahodné.

Přidružené recepty

Květ bezu černého v Domácích dobrotách

Květ bezu černého v Domácích dobrotách

Před bezinkou klekni

Keř bezu černého najdeme na venkově snad všude. Na zahradách, v lese, v každé i sebemenší skulince se mu daří růst. Má velkou životaschopnost. Vše, co na keři vyroste, od květů po plody, má léčebné schopnosti a naši předci tyto dary přírody, uměli patřičně využít. 

My jsme letos bohatost květů bezu černého využili také. Květy jsme macerovali a použili do jablečných marokánek a do jahodového džemu.

Výsledek je vskutku dobrý a bezový. Určitě tyto produkty vyzkoušjte nebo můžete naši Bezovou dárkovou krabičku někomu podarovat.

Na podzim vyrobíme z plodů bezu černého i povidla, ale o těch zase příště.

Čtení pro měsíc únor

Čtení pro měsíc únor

Višně sušené

Pro únorové čtení jsem si vybrala višně sušené. Byl to náš první produkt, který nás vedl k zamyšlení, vybudovat sušárnu ovoce. Višně byly na sušení pracné, ale zákazníci si je nejvíce žádali. Na vánočních trzích jsme je v letech 2007-2011 vždy vyprodali, to jsme sušili jen v menším nožství při práci. Višně jsme v té době peckovali ručně. Pak se nám podařilo domluvit se v závodě Aliboana, kde měli starou peckovačku české výroby z 50. let, aby nás dvakrát v létě pustili do provozu a višně jsme si zde vypeckovali. Od roku 2014 vlastníme svou peckovačku višní.

Višně se po vypeckování lehce proslazují cukrem. Je to jediné ovoce, kde použijeme doslazení, ale jinak by nebyly tak dobré. Jsou oblíbené právě pro svoji sladkokyselou chuť. Hodí se do dezertů, závinů, k sýrům. Někdo je používá i do masových kuliček. Jsou vhodné na různá nepečená cukroví, jak kdo chce. Ale nejlepší jsou na mlsání jen tak.

Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv  při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.

Množství nejnovějších výzkumů potvrdilo, že višně chrání před nemocemi srdce. Pravidelné konzumování višní dokonce zabraňuje vzniku cukrovky a některých druhů rakoviny. Toto ovoce pomáhá i při léčení poruch paměti. Vědci zjistili, že višeň je úspěšná i při zánětlivých procesech a zmírňuje bolesti při artritidě.