Zjednodušená varianta jablečného štrůdlu z kynutého těsta a navrch s opraženými ořechy.
Na těsto si připravíme do mísy:
220g hladké mouky
120ml vlažného mléka
40g kvasnic
1 lžíci cukru - necháme vzejít kvásek a o chvíli přidáme
1 vejce, trochu soli
60g tuku pokojové teploty - nejlépe máslo
Vypracujeme hladké těsto, které můžeme i dát hníst do robota.
Těsto přikryjeme igelitovým sáčkem a necháme cca 30-40 minut kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Oloupeme 4-5 menších jablek cca 320g. Jablka si nakrájíme na ksotičky, dáme do hrnce na vařič, lehce podlejeme vodou, přidáme lžičku skořice a 2 hřebíčky a šťávu z půlky citronu a dusíme. Po cca 15 minutách jsou jablka měkká. Přidáme 60g másla, vanilkový cukr a asi 2 lžíce cukru a promícháme. Směs by měla mít konzistenci, že se dá natřít na těsto. Pro zlepšení chuti lze přidat i trochu rumu nebo griotky. Takto připravenou jablečnou směs dáme vychladnout.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě než je začneme plnit náplní, připravíme si formu na pečení chlebíčku a vymažeme ji máslem.
Těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál. Lehce je vyválíme do obdelníku. Těsto se nelepí, ale je řidší a dobře se vyvaluje.
Vyválené těsto potřeme předem připravenou a již vlažnou jablečnou směsí.
Dále těsto přehneme ze dvou stran do prostředka, a pak je zarolujeme jako roládu. Konce přitlačíme a opatrně přendáme do pečící formy, aby se nám neprotrhlo a nevytekla nám jablečná směs.
Dáme pést do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 30 minut. Špejlí zkusíme, zda je štrůdl pečený.
Než se nám štrůdl dopeče, tak si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu med nebo čekankový sirup cca 100g másla a 2 lžíce medu nebo sirupu. Do rozpálené směsi přidáme 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů a krátce orestujeme.
Po upečení štrůdl vyndáme z trouby a ještě horký potřeme ořechovou směsí. Necháme vychladnout ve formě. Můžeme v ní i štrůdl krájet nebo později přendat na tác.
Přeji Vám příjemné pečení a ať se Vám recept povede. Nádivku do štrůdlu můžeme nahradit povidly, ořechy, skořicí, tvarohem nebo mákem. To už je na každém z Vás.
Připravili jsme si pro Vás myslím ideální pohoštění na Velikonoce a nejen na ně. Spojení vláčného těsta s mrkví a tvarohového krému dává zákusku šmrnc a navíc se takový odlehčený zákusek na jaro hodí.
Na 16 Muffinů budeme potřebovat: Na krém budeme potřebovat:
3 vejce
120g cukru 50g změklého másla
1 vanilkový cukr 35g cukru moučka
šťáva z 1/4 citronu 1/3 šlehačky (250ml, 33 %)
300g mrkve 250g tvarohu - ideální farmářský
90g vlašských ořechů kůra z citronu nebo limetky
90g kokosu
180 ml oleje
120g hladké mouky - může být i špaldová
12g jedlé sody
špetka soli
1,5 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
Budeme potřebovat:
150 ml mléka
1 lžička cukru
20g kvasnic
300g hladké mouky
sůl
2 vejce
100g másla
Hrušková povidla 420g nebo jablečná 230g 2 balení
Ořechový mls 120g
Na těsto potřebujeme:
Kvásek - 250 ml mléka + 2 lžíce cukru + kostka kvasnic
500 g polohrubé mouky
sůl - lžíčka
2 lžíce rumu
2 žloutky
4 lžíce řepkového oleje cca100g
Na těsto na lívance budeme potřebovat:
Kvásek - 500 ml mléka, lžíce cukru a 20g kvasnic
Na těsto - 300 g mouky (150g špaldové mouky a 150g polohrubé mouky)
2 vejce
sůl
olej - 5 lžic
KVÁSKOVÝ CHLEBA
Ráno třeba v 7 hod nebo i později smícháme v míse
100 g žitné mouky
250 ml vlažné vody
kvásek
prikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a necháme 8 hodin odležet (neotvírat okno, nechat v teple)
zvlášt do misky si připravím semínka slunečnice, dýně, sezamu, lněného semínka, já dávám vše po dvou lžičkách a zaleju vodou
Po 8 hodinách kynutí přimícháme
250 ml vlažné vody
160 g žitné mouky
přikryjeme utěrkou a necháme v míse kynout 3 hodiny
po třech hodinách nejdříve ODEBEREME KVÁSEK NA PŘÍŠTĚ! (půl skleničky od jogurtu)
a do zbytku těsta přimícháme
230 g mouky (130 g pšeničná + 100 g špaldová nebo jiná, já dávám většinou všechnu pšeničnou, špaldová je dost drahá, nebo třeba všechnu žitnou, když jinou nemám)
1 lžíce soli (spíš menší lžíce)
1 lžíce celého kmínu
a přidáme namočená semínka (když zapomeneme večer namočit, nic se nestane), nebo se můžou přidat vločky, klíčky, sušená rajčata.....podle toho, co máte rádi. Je dobré nechat vymíchat těsto v robotu, pokud máme. Je těžké na míchání rukou.
Formu (jakoukoliv) vymažeme máslem, těsto dáme do formy. Mokrou rukou je roztáhneme rovnoměrně ve formě. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a dáme kynout do chladna. Buď do ledničky nebo spížky na zem.
Ráno pečeme ve vyhřáté troubě nejdřív 10 minut na 200 °C a pokračujeme 40 minut na 160°C
potom chleba vyklopíme z formy a dáme dopéct na mřížku do trouby tak, jak jsme ho vyklopili na dalších 15 minut, aby byl křupavý i vespod
po vyndání z trouby dáme na mřížku vychladnout
po vychladnutí chleba uchovávám v lněném pytlíku
DOBROU CHUŤ!
Celý postup i s fotkami a videem najdete na našem instagramovém profilu Janca.a.jeji.mlsna.dcera
Recept najdete snad v každé kuchařce po babičce. My jsme ho našli v kuchařce Romana Vaňka. Je jednoduchý, ale výsledné šátečky jsou jako cukroví a rozplývají se v ústech.
Suroviny:
250g másla
250g polohrubé mouky
250g tučného tvarohu nejlépe farmářského
trocha soli
Švestková povidla 420g Domácí dobroty - vystačí na celé těsto
1. Všechny ingredience si dáme na pracovní desku a necháme při pokojové teplotě cca 30 minut. Pak je dáme do mísy robota a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto si dáme na potravinářskou folii, ktereou jsme posypali moukou. Zabalíme do folie a dáme na cca 10 minut do ledničky ztuhnout, aby se nelepilo při zpracování.
3. Bereme si těsto po menších kouscích, vyválíme placku. Hrnkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme švestkovými povidly doprostřed kolečka. Těsto přehneme a vidličkou po okrajích přitlačíme. Musíme je dobře zavřít, aby povidla nevytékala při pečení.
4. Z uvedené dávky jsou 3 plechy do trouby. Nejprve si všechny kousky připravíme, pak jdeme péct. Troubu si dopředu nahřejeme na 180 stupňů na horkovzduch.
5. Pečeme klidně všechny plechy naráz na horkovzduch na 180 stupňů cca 20 minu. V polovině pečení si plechy prohodíme mezi spodním a vrchním.
6. Po upečení necháme vychladnout a před konzumací pocukrujeme. Jsou opravdu vynikající.
Nejprve si den dopředu naložíme cca 50g sušených višní do trochy rumu. Nemusí ho být moc, jen na dno skleničky a višně v něm občas promícháme.
Další den si připravíme formu na bábovku a suroviny na těsto.
Budeme potřebovat:
4 vejce, kde si oddělíme žloutky od bílků - ty si zvlášť vyšleháme
Ke žloutkům přidáme:
180g cukru
100 ml oleje a dobře utřeme do pěny
2 lžíce kakaa a višně namočené v rumu zamícháme do těsta
100ml mléka a 250g tvarohu zašleháme do těsta
Zatím si vyšleháme bílky dotuha
285 g polohrubé mouky a 1 prč do peč
zamícháme do těsta a nakonec lehce zamícháme vyšlehané bílky.
Připravené těsto nalijeme do formy na bábovku a dáme do vyhřáté trouby na 170 stupňů péct 40 minut.
Pon upečení vyklopíme bábovku z formy a necháme vychladnout.
Nejprve si musíme upéct peciválky. Jak na ně? Uvaříme si cca 5 brambor ve šlupce. Dále na těsto budeme potřebovat.
500g polohrubé mouky
250g vařených brambor nastrouhaných najemno
trocha soli
2 žloutky
50g sádal
250ml ohřátého mléka, do kterého dáme lžíci cukru a 40g kvasnic a necháme vzejít kvásek
Všechny tyto suroviny můžeme dát do mísy robota a nechat vymíchat těsto. Těsto necháme 1/2 hodiny kynout pod utěrkou. Pokud by se zdálo řídší a lepilo se, přidáme trochu mouky. Po půl hodině promícháme a necháme ještě 20 minut kynout.
Zatím si prřipravíme dva plechy, které si vymastíme sádlem. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a lžící vykrajueme malé bochánky o velikosti půlky polévkové lžíce. Bochánky v ruce upravíme a klademe na plech. Pečeme na horkovzduch při 180 stupních cca 20 minut.
Po upečení a vychladnutí dáme peciválky do větší mísy.
Zatím si připravíme
Švestková povidla 420g Domácí dobroty
Namele mák cca 150g
Moučkový cukr na doslazení
Roźpustíme si máslo
Finální úprava je následující. Ve varné konvici si svaříme vodu. Kdo používá mléko, svaří si v hrnci mléko. Peciválky polejeme horkou vodou. Zakryjeme pokličkou mísu. Rychle proházíme v míse peciválky a vodu slijeme, aby se nám nerozmočili.
Takto upravené peciválky posypeme mákem s ceukrem a polejeme máslem a promícháme. Někdo si povdila dává na talíř až při servírování, někdo si je zamíchá už v míse s peciválky. To je na každém, jakou zvolí úpravu.
Dobrou chuť
Honzovy buchty s povidly jsou českou oblíbenou klasikou. U nás najdete hned několik náplní buchet, proto přicházím i s osvědčeným receptem. Buchty peču ráda i jako dárek, když k někomu jdeme na návštěvu a zatím jsem nikoho neurazila, právě naopak.
Recept na těsto:
Dávka je na jeden plech Honzových buchet.
Do odměrky si odměříme 250 ml mléka. Do mléka přidáme polévkovou lžíci cukru a kostku droždí. Necháme chvíli vykynout.
Dále si do mísy připravíme (můžeme vážit i do hnětací mísy robota):
450g hladké mouky
trocha soli
3 žloutky
180g másla
Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto ručně nebo v robotu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí cca 3krát těsto prohněteme.
Zatímco nám kyne těsto, připravíme si náplně buchet. Napíši Vám moje typy a každý si vyberte dle své chuti:
1. Švestková povidla - klasika, u nás najdete pravá dva dny vařená povidla
2. Hrušková povidla - také děláme a jsou navíc bez přidaného cukru
3. Jablečná povidla - jsou dohladka přepasírovaná a bez cukru. Na jaře doporučuji variantu jablečných povidel s nakrájenou rebarborou a skořicovým cukrem
4. Tvarohová náplň - 250g tvarohu (nejlépe farmářského) osladíme moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem. Nastrouháme citrecitronovou kůru, přidáme 1 vejce a vyšleháme.
5. Maková náplň - nameleme si 200g máku, mák dáme do misky, ohřejeme si mléko cca 100 ml a mák spaříme. Dále k máku nastrouháme perník dle vlastní chuti a přidáme švestková povidla ve stejném poměru, co je mák. Tato nádivka vystačí téměř na celý plech buchet. Na ty, co nezbyde, dáme jen povidla.
Zatím nám těsto vykynulo. Ještě si v malém hrnku s mašlovačkou ohřejeme trochu sádla nebo másla, aby jsme buchty mohli promazat, aby se lépe od sebe oddělovali.
Z těsta děláme lžící malé bochánky, které si zpracujeme na malé placky, které plníme náplní. Jednotlivé buchty zabalíme a dáváme vedle sebe na plech- Mašlovačkou vždy buchty promažeme. Takto postupně zaplníme celý plech.
Buchty pečeme v troubě na horkovzduch na 185 stupňů cca 45 min.
Nejprve začneme kuřecí paštikou. Recept je na 8 skleniček vel 150 ml.
- 800g kuřecích jater
- 100g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky tymiánu
- 100 ml červeného vína
- sůl, pepř, čínské koření 5 vůní, skořice dle chuti
- 6 lžic smetany
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na másle mírně dozlatova. Přidáme tymián, koření 5 vůní a necháme rozvonět. Poté přidáme očištěná kuřecí játra. Dobře propečeme, až jsou játra zcela hotová cca 5-7 min na prudko. Dále zalijeme čeveným vínem a necháme alkohol odpařit. Směs jater dáme vychladit. Po zchladnutí játra dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Pro jemnější konzistenci směs přepasírujeme přes síto. Takto připravenou paštiku můžeme nalít do skleniček. Každou skleničku můžeme zalít rozpuštěným zchladlým máslem a ozdobit tymiánem. Hotové paštiky dáme pod víčkem ztuhnout do ledničky.
Pro přípravu cibulového čatní budeme potřebovat.
- 6 středně velkých cibulí
- 150g másla
- 200g sušených švestek
- 4 lžíce medu
- 200 ml červeného vína
- 3 drcené hřebíčky
- sůl a pepř
Cibuli a švestky nakrájíme nahrubo a opečeme v pánvi na másle dozlatova. Přidáme drcený hřebíček, med, pepř a sůl. Zalijeme vínem a necháme zredukovat do povidlové konzistence. Takto připravené čatní plníme do skleniček a necháme zchladnout. Čatní můžeme kromě paštik podávat k pečeným masům nebo sýrům.
Nechali jsme se inspirovat recepty Kluci v akci.
Stále mám dotazy na granolu. Naše müsli je sypké a zakládám si na tom, že se odlišuje od ostatních na trhu. Složení a úprava je můj recept. Základ tvoří vločky, dýně a slunečnice nasucho opražené. Pak do něj přidávám sušená jablka a další ovoce na chuť. Není slazené. Jeho stuktura je sypká. Dá se z něj jednoduše granola vyrobit. Zde je postup, jak na to.
Na granolu jsem použila skořicové müsli, které je s ořechy a přidala jsem ořechový mls, aby byla granola pěkně ořechová.
Skořicové müsli 100g
Ořechový mls 120g
1 jablko
lžíce přepuštěného másla Ghí
3 lžíce medu