Hruškový koláč s pracharandou
Na 2 koláče o velikosti 25 cm budeme potřebovat:
200 ml mléka
70 g cukru krupice
20g droždí
280g hladké mouky
70 g másla
1 žloutek
sůl
Hrušková povidla 420g Domácí dobroty
Hrušková pracharanda 150g Domácí dobroty
Drobenka:
60g másla
100g cukru a 100g hladké mouky
Těsto na hruškový koláč je kynuté, nejprve si tedy dáme do hrnku ohřát mléko. Mléko nesmí být horké jen vlažné, aby nám v něm kynuly kvasnice. Do mléka tedy přidáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout kvásek.
Zatím si v míse připravíme žloutek s máslem, které jsme si nahřáli. Dobře zamícháme a přidáme vykynutý kvásek. Nakonec přídáme mouku a sůl a dobře promícháme. Těsto necháme pod utěrkou nakynout cca 20 min. V té době si připravíme hrušková povidla, ale můžeme použít i švestková a drobenku. Částečně místo drobenky na hruškový koláč použijeme hruškovou pracharandu. To jsou nastrouhané sušené hrušky. Jakmile je těsto vykynuté, dáme na plech pečícíc papír. Těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme kulatý koláč, který potřeme hruškovými povidli, posypeme drobenkou a hruškovou prachcarandou a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 20 min. Po upečení můžeme ještě okraje koláče potřít máslem či sádlem, aby nám tak neztrvdly. Pokud použijeme kvalitní suroviny a kvalitní povidla, výsledek je zaručený. Dobrou chuť.