Kváskový žitný chleba

Živý kvásek - živé jídlo

Kváskový žitný chleba Akční výrobek

KVÁSKOVÝ CHLEBA

 

Ráno třeba v 7 hod nebo i později smícháme v míse

100 g žitné mouky

250 ml vlažné vody

kvásek

prikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a necháme 8 hodin odležet (neotvírat okno, nechat v teple)

zvlášt do misky si připravím semínka slunečnice, dýně, sezamu, lněného semínka, já dávám vše po dvou lžičkách a zaleju vodou

 

Po 8 hodinách kynutí přimícháme

250 ml vlažné vody

160 g žitné mouky

přikryjeme utěrkou a necháme v míse kynout 3 hodiny

 

po třech hodinách nejdříve ODEBEREME KVÁSEK NA PŘÍŠTĚ! (půl skleničky od jogurtu)

a do zbytku těsta přimícháme

230 g mouky (130 g pšeničná + 100 g špaldová nebo jiná, já dávám většinou všechnu pšeničnou, špaldová je dost drahá, nebo třeba všechnu žitnou, když jinou nemám)

1 lžíce soli (spíš menší lžíce)

1 lžíce celého kmínu

a přidáme namočená semínka (když zapomeneme večer namočit, nic se nestane), nebo se můžou přidat vločky, klíčky, sušená rajčata.....podle toho, co máte rádi. Je dobré nechat vymíchat těsto v robotu, pokud máme. Je těžké na míchání rukou.

Formu (jakoukoliv) vymažeme máslem, těsto dáme do formy. Mokrou rukou je roztáhneme rovnoměrně ve formě. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinářskou folií a dáme kynout do chladna. Buď do ledničky nebo spížky na zem.

 

Ráno pečeme ve vyhřáté troubě nejdřív 10 minut na 200 °C a pokračujeme 40 minut na 160°C

potom chleba vyklopíme z formy a dáme dopéct na mřížku do trouby tak, jak jsme ho vyklopili na dalších 15 minut, aby byl křupavý i vespod

po vyndání z trouby dáme na mřížku vychladnout

po vychladnutí chleba uchovávám v lněném pytlíku

 

DOBROU CHUŤ!

Celý postup i s fotkami a videem najdete na našem instagramovém profilu Janca.a.jeji.mlsna.dcera