Zelňačka se sušenými švestkami

recept mého manžela

Zelňačka se sušenými švestkami Akční výrobek

Na zelňačku budeme potřebovat:

sklenici kysaného zelí - nejlepší je domácí ze zelňáku

jednu kvalitní klobásku

jednu cibuli

kousek slaniny

2 brambory

trochu mouky na zaprášení

sůl, pepř, nové koření, bobkový list 

sušené švestky 100g

smetanu

Polévka zelňačka je u nás velice oblíbená. Nakládáme si sami zelí na kvašení do škopku, takže není problém ji kdykoliv uvařit, ať již k obědu či k večeři.

Můj manžel je velký gurmán a zde přináším jeho recept této polévky, kterou vylepšil o naše sušené švestky.

Připravíme si výše uvedené ingredience. D 3litrového hrnce nakrájíme nejprve slaninu cca 100g na kostky a necháme ji orestovat. Zatím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme ji na slanině. Když by se nám zdálo, že je málo omastku na osmažení cibule, přídáme kousek sádla. Jakmile je cibulka sklovatá, přidáme k ní na kostičky nakrájenou klobásku a také ji opečeme. K opečené klobásce přidáme na kousky nakrájené sušené švestky a zaprášíme trochou mouky, která do sebe vpije tuk. To už máme přioravené zelí, které ke všemu přidáme a polévku podlejeme cca 1 litrem vody. Do polévky přidáme pepř celý 4 kuličky, nové koření 2 kuličky, bobkový list 1. Polévku osolíme a vaříme. Ještě přidáme na kostičky nakrájené brambory. Ty polévku zahustí. Vaříme ji, až jsou brambory měkké. Pokud by se zdála příliš hustá, přidáme vřelou vodu. Neředíme nikdy studenou vodou. Když je polévka dostatečně vařená, vypneme ji a pak přidáme smetanu. Tu je lepší nedávat do vroucí polévky, aby se nám smetana nesrazila. Pokud by polévka byla málo slaná, dosolíme ji. Přeji dobrou chuť

Použité produkty v receptu

Český výrobek Švestky sušené

Švestky sušené

Pro sušenou švestku šel bych světa kraj

2.21 eur koupit