Aktuality

Zářijové čtení

Zářijové čtení

ryngle a broskve

Jak jsme sušili broskve a ryngle? Jak jsme na to vlastně přišli? To máte tak. Ne každý rok byla neúroda ovoce. Byly roky, kdy nám sadaři ovoce nutili, ať alespoň část zpracujeme. Tak jsme v roce 2018 poprvé zkusili usušit zelené ryngle a následně v roce 2019 jsme poprvé usušili broskve. U zákazníků si našly rychle oblibu, takže od té doby je sušíme pravielně. Letos při špatné úrodě ovoce to byl boj je sehnat, ale za těch 13 let práce s ovoce již mám své zdroje českého ovoce, kde je vždy seženu a jsou na nás hodní :) Proto dnes mohu v naší nabídce poukázat na sušené broskve a ryngle.

Broskve se jen omyjí a krájí ručně na plátky, které se dají sušit na síta. Sušit se musí opravdu pomalu, aby neztmavly a nepřipekly se. Nijak totiž ovoce před sušením neupravujeme. Výsledkem jsou krásně žluté a chutné plátky broskví.

Zelené ryngle sušíme až trochu zežloutnou. To teprve mají ten správný cukr, aby po usušení nebyly kyselé. Stejně je nijak neupravujeme, takže při sušení proběhne přirozená oxidace a půlky rynglí ztmavnou, Jsou podobné sušeným švestkám, ale chuť je trochu pikantnější.

Tak takhle my si v té sušárně žijeme a pracujeme a baví nás to pořád :)

přečíst
Nové jablečné marokánky

Nové jablečné marokánky

černý rybíz a mák

Představuji Vám hned dvě letní novinky a to Jablečné marokánky s černým rybízem a Jablečné marokánky s mákem a sušenými švestkami. Rozšířily naši řadu jablečných marokánek. Jablečné marokánky s černým rybízem jsou spojením jablka a vyzrálého černého rybízu. Výsledkem je nakyslá chuť marokánek po černém rybízu. Za mě perfektní. Druhé marokánky jsou spojením jablka, modrého máku a sušených švestke. Ty chutnají jak tradiční jídlo lokše s mákem a povidly. Kdo miluje českou klasiku mák s povidly, tak si trouvnu říct, že na nich bude ujíždět.

Jablečné marokánky jsou 100% jen z ovoce bez přidaného cukru. Jablko obsahuje pektin a vlákninu a díky těmto vlastnostem z něj vznikne kompaktní hmota, která drží tvar i chuť. Přirozený cukr fruktoza, který ovoce obsahuje, tělo dobře odbourává. Pokud k marokánkám přidáme např. jogurt, což jsou bílkoviny, fruktoza se odbourá rychleji.

přečíst
Červencové čtení

Červencové čtení

nesířené moravské meruňky

Moravské meruňky jsou specifické svou chutí a vůní a žádné dovozové meruňky se jim nevyrovnají. To se prostě pozná. I když jsou drahé a je jich rok od roku méně, tak je vždycky nakonec seženu, abych usušila naše pravé moravské meruňky. U meruněk je důležitá jejich zralost, protože tím, že je nesíříme ani nepřislazujeme, vynikne jejich chuť i kyselinka. Kdo je ale má rád, určitě naše sušené nesířené meruňky ocení. Jsou prostě naše a žádný jiný e-shop si myslím takové ani nenabízí. V době meruněk vyrábíme i meruňkový džem. Ten k nám patří a má své zákazníky stejně jako naše sušené meruňky. O vlivu meruněk na naše zdraví se zde rozepisovat nebudu. To na naše stránky nepatří, ale jistě víte, že meruňky jsou velice zdravé a neířené sušené meruňky si zachovají potřebné vitamínky a stopové prvky. 

přečíst
Červnové čtení

Červnové čtení

O sušených hruškách

Při psaní titulku pro červnové čtení o sušených hruškách se mi v mysli vytanul obraz ze sušárny, kdy asi v roce 2009 moje mamka. tchýně, tchán a sousedka se mnou krájeli první hrušky na sušení. Seděli na lavicích podél stěny přípravny ovoce a krájeli hrušky na měsíčky do kýblů a já jsem ty nakrájené hrušky rovnala na síta do sušárny. Povídali jsme si u toho a práce nás bavila. Na způsobu přípravy hrušek k sušení se do dnešnch dní nic nezměnilo. Stále je v sušárně krájíme ručně a sedíme u toho na stejných lavicích. Jen moje mamka, tchýně ani tchán už mi tam nepomahají. Dnes jsou zde se mnou zaměstnanci. Parta je ale dobrá a leccos se u toho probere. Většinou teda vaříme, protože to nás ženy baví :)

Trouvnu si říct, že naše sušené hrušky jsou na trhu se sušeným ovocem originální a nikdo jiný je takové neprodává. Za ta léta, kdy se práci sušení ovoce věnuji, jsem si vyzkoušela různé odrůdy a dnes již vím, které hrušky a v jakém stupni zralosti kdy sušit, ze kterých se dají uvařit dobrá hrušková povidla, které se naopak hodí usušit na hruškovou pracharandu. O té si povíme zase příště.

Sušené hrušky spolu s klivkou velkoplodou používám k doslazení našeho müsli. Sušené hrušky najdete v našem mixu ovoce nebo v Kubově mlsu. A také je třeba zmínit sušené hrušky v čokoládě. 

Nakonec bych ještě zde ráda uvedla, že sušené hrušky si od nás rády kupují pekařky valašských frgálů, protože pravá hrušková náplň na frgály je ze sušených hrušek.

přečíst
Krabičky s omalovánkou

Krabičky s omalovánkou

pro děti i dospělé

Nově jsme pro Vás připravili dárkové krabičky ve třech barvách PINK, MINT a YELLOW. V každé krabičce na dně najdete naši originální omalovánku a dále jsou zde jablečné marokánky, ovocné svačinky a Netyčinky v různých kombinacích. Jsou pestré a chutné. Můžete je darovat dětem, ale i paním učitelkám, babičkám a dědečkům, maminkám nebo tatínkům, každý v sobě máme kus dítěte a rádi si občas malujeme.

Do konce května budeme přidávat ke každé objednávce omalovánku navíc.

přečíst
Květnové čtení

Květnové čtení

O jablečných marokánkách

Co to jsou vlastně ty jablečné marokánky? Jde o náš originální produkt z jablečného pyré. Je výsledkem naší snahy zpracovat jablka beze zbytku. Při sušení jablek jsme hned od začátku chtěli mít jen pěkná kolečka, aby výsledný produkt byl co nejkvalitnější. Krajová kolečka jsme nesušili a přemýšleli jsme, co s nimi. Do odpadu jich bylo škoda a bylo by jich i hodně. Péct štrůdl to taky nebylo pro nás. Tak jsme zkoušeli jablka rozmixovat a dál tepelně upravit, dát jim formu a usušit. Tak přesně v roce 2013 jsme vyrobili první jablečné marokánky. Jejich výroba je výhradně ruční a jsou pouze z jablek. Proto jejich tvar a vzhled a chuť nemusí být pokaždé úplně stejná. V tom ale spatřuji výhodu našich výrobků. Ovoce neupravujeme ani nedochucujeme, dáváme vyniknout samotnému ovoci. Jablečné marokánky se u Vás těší vělké oblibě. Pro někoho může být nesířené sušené ovoce tuhé, pak nastupují na řadu naše jablečné marokánky. Jsou krásně měkké. Pro děti jsou ideální variantou prvních bonbonů a sladkého mlsání. Postupně jsme je začali dělat v několika varinatách s mandlí nebo ořechem nahoře, s kokosem nebo do nich zamícháme jahody, hrušky. Každý si najde, co mu chutná. Pokud je neznáte, je čas, je ochutnat.

přečíst
Dubnové čtení

Dubnové čtení

Sušené švestky česká tradice

Sušené švestky jsme sušili hned po višních a jablcích. Je to u nás vždy pěkné období, protože sušíme jen vyzrálé sezonní švestky ze sadů, takže se jich od konce srpna do půlky října snažíme nasušit co nejvíc, aby bylo celý rok co prodávat. V tom je naše přednost, že u našeho sušeného ovoce známe původ plodů, ze kterých jsou sadů, kdo je vypěstoval a to u každé várky. Bereme asi od 3-4 pěstitelů na Moravě, jak jim švestky postupně dozrávají. V sušárně je nás vždy víc 4-7 ženských, které sedí jedna vedle druhé a ručně švestky loupou od pecky. Jedna z nich pak rovná na síta sušárny. Švestky se suší cca 48-52 hodin. Je to delší proces, protože mají víc vody než jiné druhy ovoce. No a na Vánoce je to prakticky nejprodávanější produkt, protože u nás je tradice vánočních omáček a cukroví, kde sušené švestky nesmí chybět. Pak samozřejmě jsou takoví z Vás, kdo jedí sušené švestky celoročně, jako můj manžel, přidávají si je do kaší atd.

Švestky jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, doporučují se konzumovat při různých léčbách. Mají příznivý vliv na vyprazdňování. Prostě taková česká švestka umí divy. Zdůrazňuji česká švestka. Na trhu se prodávají různé dovozové varianty, ty ale neobsahují to, co naše zde vypěstované švestky.

přečíst
Velikonoce 2023

Velikonoce 2023

svátky jara

Za týden už budeme mít škaredou středu a budeme na samém začátku velikonočních svátků. Udržujete tradici Velikonoc? Co pro Vás znamenají? Pro mě je to kromě křesťanského významu také svátek jara. Těším se, že se uvidíme celá široká rodina. Tak jako na Vánoce, tak i na Velikonoce se u nás dodržují pravidelné zvyky. Pečeme mazance, chystáme výslužky pro koledníky. Většinou také něco peču a připravuji balíčky z našich výrobků. Chlapi pletou pomlázky, děvčata barví vajíčka. Zkrátka jsme pospolu a užíváme si zvyků, které nám zanechali naši předci. V dnešní moderní době není výprask děvčat, když za něj musí ještě koledníky podarovat populární, ale vše má svůj význam a symboliku. Užívejte si tedy Velikonoce a celé svátky jak už chcete. Pokud ještě řešíte, co dát koledníkům do výslužky, mrkněte na naše stránky a do Velikonoc jistě stihneme poslat, co budete potřebovat. Každý nemusí čokoládová vejce a zajíce :)

přečíst
Březnové čtení

Březnové čtení

Jak jsme sušili jablka

Višně byly prvním ovocem, které jsme sušili a hned druhým ovocem byla jablka.

Měli jsme v té době malé děti a jablka na chroupání se hodila. Úplně první jablka jsme zkusili si usušit v obecní sušárně v Zastávce u Brna, kde v roce 2006 ještě fungovala. Prakticky to bylo tak, že jsme si doma připravili nakrájená jablka do nádob a ty jsme dovezli do sušárny, kde nám je usušili.

Vlastní sušárnu na menší množství ovoce jsme měli až od roku 2007. To jsme pak už na vánoce sušili jablka sami s manželovými rodiči. Manžel s tchánem jablka odjádřincovali a krájeli na kolečka a já s tchýní jsme je rovnali na síta do sušárny. Vše jsme dělali po práci a děti za námi z domu běhaly, kdy už budeme hotovi. Poprvé, když jsem viděla těch 60 kusů sít, která se měla naplnit, tak jsem spráskla ruce, co to bude koleček jablek.

Dneska jsme se vypracovali ke zručnosti a 60 kusů sít naplníme ve dvou za 3 hodiny. Množství jablek se zpracuje 130kg. To jen pro zajímavost.

Jablka jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů pektinových látek, které jsou schopny vázat a zneškodňovat těžké kovy. Pektiny brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech, normalizují proces trávení. Jablko má tedy řadu léčivých účinků. Dále podporuje vylučování cholesterolu z organismu. Doporučují se jako prevence onemocnění střev. Zpevňují stěny cév, snižují jejich křehkost. Obsahují velké množství vlákniny.

Pro mě je jablko superpotravina a v zimě je konzumuji každý den. V sušárně je využíváme ať už sušená nebo čerstvá k výrobě dalších výrobků. O tom ale zase příště.

přečíst
Čtení pro měsíc únor

Čtení pro měsíc únor

Višně sušené

Pro únorové čtení jsem si vybrala višně sušené. Byl to náš první produkt, který nás vedl k zamyšlení, vybudovat sušárnu ovoce. Višně byly na sušení pracné, ale zákazníci si je nejvíce žádali. Na vánočních trzích jsme je v letech 2007-2011 vždy vyprodali, to jsme sušili jen v menším nožství při práci. Višně jsme v té době peckovali ručně. Pak se nám podařilo domluvit se v závodě Aliboana, kde měli starou peckovačku české výroby z 50. let, aby nás dvakrát v létě pustili do provozu a višně jsme si zde vypeckovali. Od roku 2014 vlastníme svou peckovačku višní.

Višně se po vypeckování lehce proslazují cukrem. Je to jediné ovoce, kde použijeme doslazení, ale jinak by nebyly tak dobré. Jsou oblíbené právě pro svoji sladkokyselou chuť. Hodí se do dezertů, závinů, k sýrům. Někdo je používá i do masových kuliček. Jsou vhodné na různá nepečená cukroví, jak kdo chce. Ale nejlepší jsou na mlsání jen tak.

Višně obsahují menší množství cukrů, více organických kyselin (jablečnou, citrónovou, jantarovou, salycilovou). Mají více fenolových sloučenin, posilují kapiláry, mají protisklerotický účinek a půsoví protizánětlivě. Z minerálů jsou višně bohaté na draslík, hořčík a fosfor. Pro vysoký obsah železa se má jejich konzumace pozitivní vliv  při chudokrevnosti. Jako jediné ovoce obsahují jod.

Množství nejnovějších výzkumů potvrdilo, že višně chrání před nemocemi srdce. Pravidelné konzumování višní dokonce zabraňuje vzniku cukrovky a některých druhů rakoviny. Toto ovoce pomáhá i při léčení poruch paměti. Vědci zjistili, že višeň je úspěšná i při zánětlivých procesech a zmírňuje bolesti při artritidě. 

přečíst
Domácí dobroty CZ

Jestli byly roky 2020 a 2021 díky Covidu 19 jiné a věci, které doposud platily, platit přestaly, tak v roce 2022 se svět úplně otočil. Po 10 letech podnikání v dobrotách jsem měla pocit, že takhle těžko se nepodnikalo ani na začátku.

Hlavně se zase vrátila nervozita a podrážděnost mezi lidi. Prudké zdražování, válka na Ukrajině a další samé negativní zprávy nás nutí být v depresi.

Přitom se máme stále dobře. Nic nám nechybí, snad jen té pozitivní energie by mohlo být víc.

Já jsem ráda, že mohu sušit ovoce a vyrábět pro Vás naše dobroty. Na všechny chmury je nejlepší práce. 

Naše práce je udržitelná a má smysl. Využíváme sezonního českého ovoce, které zpracujeme beze zbytku.

Díky našim skvělým stálým zákazníkům se můžeme radovat z toho, že se nám daří víc prodávat přes e-shop napřímo našim zákazníkům. Jsem s Vámi v kontaktu a píši Vám občas zprávy ze sušárny. Děkuji za zpětnou vazbu, když mi odepíšete a vím, že zprávy čtete.

Děkujeme všem, kteří se k nám pravidelně vrací a nakupují naše dobroty.

Tak ať je ten příští rok poklidnější a veselejší.

Jana Kubová z Domácích dobrot

přečíst
Advent

Advent

objednávky do 18.12.2022

Dnes začal advent a do štědrého dne zbývá přesně 24 dnů.

Vyrobila jsem opět adventní kalendář s našimi dobrotami a budu každý den společně s Vámi odtajňovat jeden po druhém a seznamovat Vás s jejich obsahem.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu. Je to zábava.

Poslední objednávky přijmeme do 18.12, aby k Vám došly do Vánoc.

Užijte si pěkný adventní čas.

přečíst
X