Zelené ryngle ČR, 100g džemu obsahuje 80g ovoce, 16g cukru a 4g pektinu
Výrobcwe: Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 50, 67552 IČO 28351070
Trvanlivost 3 roky
Džem ze zelených rynglí vynikne svojí sladkou chutí. Má tmavou nazlátlou barvu a hodí se především do moučníků nebo na palačinky. Džem je vyroben z vypeckovaných zelených rynglí, vařil se, až zhoustne a rangle se rozvaří na kousky. Pak byl lehce doslazen a pektinem zakonzervován, aby se nekazil.
Na těsto budeme potřebovat:
260 dkg hladké mouky
3 lžíce práškového cukru
2 žloutky
3 lžíce rumu
250 ml smetany 33%
Křehotiny neboli Boží milosti mě naučila vařit moje babička. Od ní mám i tento recept, který pravidelně přijde na řadu na popeleční středu. Je to masopustní jídlo a připravovalo se v tomto období. Popeleční středa je počátkem doby postní, která končí o Velikonocích a od popeleční středy do Velikonoc je to 6 týdnů.
Připravíme si suroviny dle předpisu. Je dobré si suroviny dát do mísy a nejprve zpracovat na těsto v míse. Až se vše pěkně spojí, tak můžeme dát těsto na vál a ještě chvíli dovypracovat.
Po této přípravě těsta si dáme na vařič pánvičku se sádlem a zapneme ji. Pak vyvalujeme těsto a rádýlkem vykrajujeme tradiční tvrary čtverec nebo trojúhejník a dáváme je smažit na pánvičku. Vše jde poměrně rychle. Po usmažení křehotiny obalujeme v práškovém cukru. Jsou krásně křehké. Konzumujeme je samotné nebo s marmeládou či povidly.