Křehotiny

Křehotiny

Boží milosti

Na těsto budeme potřebovat:

260 dkg hladké mouky

3 lžíce práškového cukru

2 žloutky

3 lžíce rumu

250 ml smetany 33%

Křehotiny neboli Boží milosti mě naučila vařit moje babička. Od ní mám i tento recept, který pravidelně přijde na řadu na popeleční středu. Je to masopustní jídlo a připravovalo se v tomto období. Popeleční středa je počátkem doby postní, která končí o Velikonocích a od popeleční středy do Velikonoc je to 6 týdnů.

Připravíme si suroviny dle předpisu. Je dobré si suroviny dát do mísy a nejprve zpracovat na těsto v míse. Až se vše pěkně spojí, tak můžeme dát těsto na vál a ještě chvíli dovypracovat.

Po této přípravě těsta si dáme na vařič pánvičku se sádlem a zapneme ji. Pak vyvalujeme těsto a rádýlkem vykrajujeme tradiční tvrary čtverec nebo trojúhejník a dáváme je smažit na pánvičku. Vše jde poměrně rychle. Po usmažení křehotiny obalujeme v práškovém cukru. Jsou krásně křehké. Konzumujeme je samotné nebo s marmeládou či povidly.

Použité produkty v receptu

Švestková povidla

Švestková povidla

Švestkové pokušení

79 Kč KOUPIT
Směs sušeného ovoce

Směs sušeného ovoce

Jedlý dárek, který potěší

82 Kč KOUPIT
44 Kč KOUPIT