Opilé švestky v čokoládě
Na přípravu švestek potřebujete:
sušené švestky
domácí čokoládu
Opilé švestky v čokoládě jsou našim nejoblíbenějším cukrovím. Postup je snadný a nebudete potřebovat ani troubu.
K přípravě potřebujete sušené švestky od Domácích dobrot, které jsou nesířené a nepřislazované. Bude stačit 250g.
Švestky si narovnáme do prázdné sklenice se šroubovacím uzávěrem. Zalijeme je potřebným množstvím rumu, aby byly potopeny. K vylepšení chuti je dobré přidat dvě lžičky medu.
Takto naložené švestky necháme týden odležet a každý den sklenici protřepeme. Komu by se zdál rum ostrý, může švestky naložit do Griotky.
Po týdnu švestky scedíme přes cedník. Trocha rumu zbyde a ten můžeme použít do těsta na pečení buchty.
Okapané švestky si dáme na talíř do chladničky. Bude na nich lépe držet čokoláda.
K přípravě čokolády potřebujeme:
1 tabulku čokolády na vaření
1/2 tabulky 70% čokolády.
5 dkg stoprocentního tuku např. Iva
2 lžíce kakaa
2 lžíce 3O% smetany
Tyto všechny ingredience rozpustíme v kastrolu ve vodní lázni nebo jen na mírném ohni.
Čokoláda bude hustší, pokud ne, tak přidejte kakao.
Vychlazené švestky namáčíme pomocí párátka v čokoládě a klademe je nejlépe na silikonovou podložku, z té se nám budou dobře sundávat.
Po namočení všech švestek, je necháme s čokoládou ztuhnout a již jen opatrně sundáme z podložky na talíř a sníme.
Přeji dobrou chuť a příjemnou přípravu.